Ford Genk

Europese begrotingscommissie wil 6,3 miljoen euro voor ex-werknemers Ford Genk

Print
Europese begrotingscommissie wil 6,3 miljoen euro voor ex-werknemers Ford Genk

Foto: BELGA

Genk -

Om 4.500 oud-werknemers van Ford Genk en elf toeleveringsbedrijven te helpen bij hun zoektocht naar een nieuwe job, wil de begrotingscommissie van het Europees Parlement 6,27 miljoen euro vrijmaken uit het Europees globaliseringsfonds. Het is nu aan de plenaire vergadering en aan de lidstaten om de enveloppe definitief goed te keuren.

De commissie begroting stemde dinsdag over een voorstel van de Europese Commissie. België, Duitsland en Italië hebben volgens haar recht op alles samen 14,6 miljoen euro steun voor meer dan 7.300 oud-werknemers van Ford Genk, Opel en Alitalia. Meer dan 6,2 miljoen daarvan is bestemd voor 4.500 voormalige medewerkers van Ford en elf toeleveringsbedrijven. De autofabriek sloot eind 2014 definitief de deuren.

Het Europees geld is in hoofdzaak bedoeld om de begeleiding terug te betalen waar de lidstaten al voor hebben gezorgd. Zo kan het globaliseringsfonds aangewend worden om bijvoorbeeld subsidies voor start-ups, loopbaanbegeleiding en hulp bij het zoeken naar een job te financieren. Eerder kreeg België al eens 570.000 euro uit het globaliseringsfonds om ontslagen Ford-werknemers aan een nieuwe job te helpen.

Voor de financiering helemaal rond is, moet de plenaire vergadering het voorstel nog goedkeuren. Dat gebeurt wellicht op 6 oktober. Een dag eerder spreken ook de EU-lidstaten zich uit. Maar dit is doorgaans slechts een formaliteit.

In de Ford-fabriek in Genk zijn nog enkel de mensen aan het werk die instaan voor de ontmanteling en de administratieve overdracht naar de andere vestigingen van de constructeur. Eind dit jaar doen de allerlaatste het licht uit op de site.