Fit & Gezond

Pink Ribbon lanceert nieuwe campagne rond borstkanker

Print
Pink Ribbon lanceert nieuwe campagne rond borstkanker

Ontwerper Edouard Vermeulen en Pink Ribbon-ambassadrice Natalia. Foto: Dirk Vertommen

Pink Ribbon België heeft een nieuwe campagne gelanceerd om het taboe rond borstkanker te doorbreken en vrouwen en mannen te sensibiliseren om zich medisch te laten onderzoeken. Nieuw dit jaar is de verkoop van een Pink Ribbon-lintje dat ontworpen werd door Edouard Vermeulen, topcouturier van het modehuis Natan.

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land: zo’n 100.000 vrouwen vechten vandaag tegen de ziekte. Dagelijks krijgen 29 vrouwen te horen dat ze aan borstkanker lijden en verliezen zes vrouwen de strijd.

Het Pink Ribbon-lintje kost 3 euro en is te koop in 1.250 handelszaken van 12 verschillende distributeurs. De lintmeter, die Vermeulen in zijn ontwerp verwerkte, symboliseert dat men ‘maat’ moet houden, dagelijks 30 minuten moet bewegen en overgewicht moet vermijden. Het symboliseert ook het element ‘controle’ dat erop wijst dat tijdige opsporing levens redt. Wanneer men de ziekte vroegtijdig kan opsporen is er 99 procent kans op genezing en de impact van de behandeling minder ingrijpend.

Naar Venetië

In oktober staan nog enkele activiteiten op het programma. Op 2 oktober past Vermeulen Manneken Pis een roze kostuum aan. Op 5 oktober vertrekken tien Belgische (ex-)borstkankerpatiënten naar de Laguna van Venetië om er met de vrouwen van Pink Lioness Venezia samen te roeien in roze outfits. Het is een voorbode van een campagne van Pink Ribbon om de roeisport in België te promoten als ideale, sportieve activiteit voor (ex-)borstkankerpatiënten.

De ingezamelde fondsen zijn bestemd voor het Pink Ribbon Fonds dat bij de Koning Boudewijnstichting in het leven werd geroepen. Met het geld worden projecten gesteund die zich richten op het verbeteren van de medische behandeling en de levenskwaliteit van personen met borstkanker en hun omgeving. Het fonds lanceert dit jaar een projectoproep rond de levenskwaliteit van patiënten na aan chirurgische behandeling.

Niet te missen