Maasmechelen bekroond voor inspanningen in geestelijke gezondheidszorg

Print
Maasmechelen -

Het gemeentebestuur van Maasmechelen heeft als eerste in Vlaanderen het label ‘Zot van Te Gek!?’ ontvangen. Dat is een erkenning voor de inspanningen die het gemeentebestuur en tal van lokale preventie- en hulpverleningsorganisaties doen om psychische problemen bespreekbaar te maken. Luc Martens, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), mocht dinsdag het label uitreiken aan de Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen.

Ondanks het feit dat een derde van de mensen te maken heeft met psychische problemen, bij zichzelf of in de naaste omgeving, rust er nog steeds een groot taboe op. ‘We schamen ons erover dat we ons geestelijk niet goed voelen, en sluiten ons daarom af’, aldus Mieke Ramaekers, schepen van Gezondheid in Maasmechelen. ‘Dit met alle problemen van dien. Er zijn nochtans heel wat organisaties die een luisterend oor en helpende hand kunnen bieden.’

Zanger Guy Swinnen en zangeres Selah Sue getuigden dat ze ‘ervaringsdeskundigen’ zijn en daarom het peter- en meterschap van de campagne Zot van Te Gek!? hebben aanvaard. Het is de bedoeling dat heel wat organisaties in heel Vlaanderen acties gaan ondernemen om het taboe te doorbreken. Gemeenten die hiervoor bijzondere inspanningen leveren, kunnen net als Maasmechelen, vanaf oktober 2015 het label aanvragen.

In zijn gelegenheidstoespraak zei VVSG-voorzitter Luc Martens dat vanaf volgend jaar ook scholen het label kunnen verdienen. Daarna komt er zelfs een erkenning voor straten waarin mensen vrijwillig samenwerken om de problematiek van geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio