Verwarring over dodenaantal na ongeluk bij Mekka

Print
Verwarring over dodenaantal na ongeluk bij Mekka

Foto: EPA

Vijf dagen na het massaal gedrang tijdens de islamitische bedevaart in Mekka is er verwarring ontstaan over het aantal doden. Hoge regeringsfunctionarissen uit India, Pakistan en Indonesië spreken van rond de 1.100 slachtoffers, terwijl Saudi-Arabië zelf het nog steeds heeft over 769 doden en geen commentaar kwijt wil over de hogere cijfers.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, tweette : ‘De Saudische autoriteiten hebben foto’s van 1.090 pelgrims gepubliceerd, die in het massaal gedrang tijdens de hadj zijn omgekomen’. Het ministerie in New Delhi had verschillende keren tevergeefs geprobeerd om een verklaring te krijgen voor het verschil met de Saudische cijfers.

Tariq Fazal Chaudhry, de Pakistaanse functionaris die het ongeval voor zijn land opvolgt, sprak van 1.100 doden, zo schreef de Pakistaanse krant Dawn. De Pakistaanse ambassade in Jeddah had de foto’s van de slachtoffers ontvangen. ‘We verzamelen de beelden van vermiste personen en proberen die met de 1.100 doden te vergelijken, respectievelijk terug te vinden in de ziekenhuizen’, zei Chaudhry.

Een ambtenaar op het Indonesische ministerie voor religieuze aangelegenheden zei volgens de online-site van de krant Tribun dat de Saudische autoriteiten zaterdag 500, zondag 350 en maandag rond de 300 foto’s hadden doorgestuurd. ‘Het totale aantal doden schommelt dus rond de 1.100’, zei Arsyad Hidayat. Ook hij had geen verklaring voor de tegenstrijdige cijfers.

De Saudische autoriteiten waren nog niet bereikbaar voor commentaar, het dodenaantal ligt volgens hun cijfers op 769 en 934 mensen raakten gewond, na het dramatische ongeval in Mina, dat voorviel tijdens de hadj in en rond Mekka.

Externe links