Spaanse Justitie dagvaardt Catalaanse regeringsleider

Print
Spaanse Justitie dagvaardt Catalaanse regeringsleider

Artur Mas. Foto: REUTERS

De Spaanse Justitie heeft de Catalaanse minister-president Artur Mas gedagvaard wegens het houden van een referendum in november 2014. Twee dagen na de parlementsverkiezingen in de Spaanse regio heeft een rechtbank in Barcelona een aanklacht tegen hem ingediend en hem opgeroepen voor een verhoor op 15 oktober.

Mas had de Catalanen op 9 november 2014 over de onafhankelijkheid van de regio willen laten stemmen. Toen het geplande referendum door het Spaanse Grondwettelijk Hof werd verboden, liet hij een niet-bindende volksraadpleging houden. Die werd door de rechters eveneens illegaal verklaard, maar vond toch plaats.

Het Openbaar Ministerie legt de regionale regeringsleider het niet opvolgen van een gerechtelijk vonnis, ambtsmisbruik en het onrechtmatig gebruik van publieke overheidsgelden ten laste. Twee andere leden van de regering Mas werd eveneens gedagvaard.

De separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja) van Mas was zondag bij de Catalaanse parlementsverkiezingen als sterkste macht uit de bus gekomen. Het is niet duidelijk of de minister-president in zijn ambt bevestigd werd.

De Catalaanse regering beschouwt de stap van Madrid als een ‘politiek proces’.