Theo Francken dient Mayeur van antwoord via Twitter na uithaal

Print
De verschillende organisaties die wekenlang de opvang van vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark organiseerden, hebben besloten om het tentenkamp donderdag op te doeken. ‘We weigeren het alibi van de regering te zijn’, klinkt het. Nochtans is er onvoldoende plaats in het WTC III-gebouw, meent Mayeur. 'Theo Francken liegt. Hij doet al weken alsof er plaats is, maar het zal snel duidelijk worden dat dat niet het geval is', haalde hij uit. Francken antwoordde in zijn gekende stijl... op Twitter.

Het burgerplatform RefugeesBXL kondigde dinsdagochtend aan zich donderdag terug te trekken uit het Maximiliaanpark omdat het naar eigen zeggen niet langer als alibi wilde dienen voor de passieve houding van de overheden. In de loop van de dag bevestigde ook Dokters van de Wereld, dat dagelijks 40 mensen inzet voor medische bijstand, dat het donderdag haar activiteiten in het park stopzet.

Het platform bracht maandag en dinsdag ondertussen ongeveer 150 vluchtelingen onder bij gastgezinnen. Voor overdag is het platform nog op zoek naar een lokaal waarin het de verschillende diensten uit het tentenkamp kan aanbieden. ‘Onze diensten kunnen alleszins niet doorgaan op de crisissite. Het kan niet langer dat dokter in de modder en de koude zieke mensen moet verzorgen,' luidt de redenering.

'Het zal moeilijk worden'

'Ik begrijp dat de burgers moe zijn', reageert Mayeur. 'Ze zijn ook de leugens van staatssecretaris Francken beu. Er is niet voldoende plaats in het vooronthaal. We zullen binnenkort zien of alle vluchtelingen terecht kunnen bij het Rode Kruis. In het weekend zal de situatie heel moeilijk zijn.'

Yvan Mayeur bevestigt ook dat de stadsdiensten die actief waren in het kamp de beslissing van het burgerplatform volgen. Zo zullen vanaf donderdag ook de vzw Bravvo en de Samusocial zich terugtrekken uit het Maximiliaanpark. 'Ook voor de politie- en groendiensten betekent is dit een ontlasting', aldus nog Mayeur.

'Pas de place?'

Theo Francken hoorde het in Keulen donderen. Hij antwoordde Mayeur op zijn gekende manier: op Twitter. 'Huh?', klonk het eerst. Waarna hij verduidelijkte: 'Vannacht 407 bezette bedden, 500 beschikbaar. 500 - 407 = 93. Pas de place?' Volgens Francken kan al wie recht heeft op preopvang ook effectief terecht in het WTC III-gebouw. 'Ik zeg niet dat in het Maximiliaanpark niemand meer ligt die recht heeft op preopvang, maar het is zeker een minderheid', zei hij dinsdag nog vanuit Algiers. 
 

 

 

 

 

 

 

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie reageerde verder nog tevreden op de aankondiging van de ngo’s in het Maximiliaanpark dat ze het tentenpark er willen opdoeken. Volgens Francken zal bij de afbouw van het kamp blijken dat heel wat mensen in het park recent helemaal geen asielaanvraag hebben ingediend en vaak al jaren illegaal in het land verblijven. Francken blijft ook bij zijn overtuiging dat bepaalde groepen het park gebruikten als politiek instrument tegen de regering.

Dat de situatie in het weekend opnieuw zou ontsporen, zoals Mayeur zegt, verwacht de staatssecretaris evenmin. Op zijn kabinet onderstreept men dat families met kinderen en kwetsbare nieuwkomers normaal gezien ook tijdens het weekend terechtkunnen in de preopvang. In principe is daarvoor een convocatiepapier nodig, maar voor kwetsbaren 'wordt zeker een uitzondering gemaakt als er plaats is'.