Productie bij Aperam ligt stil door gesprekken over cao

Print
Genk - Bij inoxproducent Aperam in Genk, waar in totaal zo'n 1.000 mensen werken, ligt de productie stil. De arbeiders hebben het werk neergelegd uit onvrede over de loonvoorwaarden. Het personeel eist opslag nu het goed gaat met het bedrijf, maar de directie schermt met beperkingen die vanuit de overheid worden opgelegd.

De werkonderbreking ging maandagavond van start in de koudwalserij, waar zo'n 550 mensen werken. Ook dinsdagmorgen was er geen activiteit. In de gieterij, die normaal dinsdagavond moet herstarten na enkele dagen van werkloosheid, zal evenmin gewerkt worden als er dinsdagnamiddag geen akkoord tussen bonden en directie wordt bereikt.

"Het conflict draait om loonvoorwaarden", zegt Nico Vanardennen van het ABVV. "Het heeft jarenlang heel slecht gegaan bij Aperam, waarbij het personeel moest inleveren en flexibiliteit tonen. Nu er opnieuw veel werk is en het bedrijf grote winsten boekt, is er geen ruimte voor loonsverhoging. Dat pikken de mensen niet. Vandaar dat ze spontaan het werk hebben neergelegd."

Compensatie

De directie heeft begrip voor de situatie, maar schermt met de beperkte loonsverhoging die door de overheid mag worden toegestaan. "De onderhandelingen gaan dus over andere vormen van compensatie", aldus nog Vanardennen. "Het kan ook opgelost worden met hogere premies, bijvoorbeeld. Voorlopig is het water tussen beide partijen echter veel te diep. Het ziet er niet naar uit dat de productie snel zal kunnen hervat worden."