Schreurs op dinsdag

Filmster?

Filmster?

Foto: HBVL

God bestaat. Hij woont in Brussel. Het is de zeer aanstekelijke ondertitel van Le Tout Nouveau Testament, de succesfilm van Jaco Van Dormael, die daarmee een staande ovatie van liefst 25 minuten heeft geoogst tijdens het filmfestival van Cannes. Ja, ik heb hem al gezien, het is bijzonder vermakelijk om volgen hoe God de wereld bestuurt vanuit onze hoofdstad. Dit succes roept om een vervolg en dat is snel gevonden: God bestaat. Hij woont in Limburg.

Een regisseur vinden vormt geen probleem: Stijn Coninx mag deze opdracht niet weigeren. Integendeel, hij kan er een meesterwerk van maken en gaan voor drie kwartier applaus in Cannes. Na Priester Daens moet hij hoger durven mikken en dan kom je bij Onze-Lieve-Heer uit. De rol van God? Ook een makkie. Je mag daar geen politicus voor uitkiezen, want die zijn eerder in de categorie van schijn-heiligen te vinden. Matteo Simoni? Te jong. Matthias Schoenaerts?

Te veel ladykiller. Peter Maes, de trainer van Racing Genk, dàt is het. De kop, de uitstraling, de boodschap, het klopt allemaal bij hem. Zijn eerste geloofspunt: Het resultaat is heilig. Bovendien en dit mogen we niet onder stoelen of banken steken, kunnen zijn assistenten Peter Balette en Pier Denier bijzonder geloofwaardig overkomen als apostelen, hier is geen extra make-up voor nodig. Ongeschminkt zijn ze op hun best. Als wij hierbij nog aanstippen dat Pier pas grootvader is geworden, vergroot dat zijn draagvlak van goddelijkheid.

Probleem is wel dat je als God ook goede werken moet kunnen verrichten en dat die bij Racing Genk al gebeurd zijn vooraleer het filmen van start gaat. Petit Pelé Mboyo werd immers gratis verkocht aan Sion. Het zou een nieuw geloofspunt kunnen zijn: alle vervelende mensen verkopen, desnoods gratis weggeven, met een procent op de latere doorverkoop. Zo kan voetbal de wereld redden. Voilà, het scenario is bijna klaar. En met een paus als Franciscus erbij, die alle schoonmoeders op de korrel neemt, zal het nooit meer saai zijn in de kerk. Allen daarheen!

www.armandschreurs.eu