FOTO: Diestenaar spot dit opmerkelijke diertje

Print

Foto: Marc Van Eechaute

Diest - Is het een vogel? Is het een vlinder? Een lezer uit Diest wist dit opmerkelijke beestje te fotograferen in zijn stadstuin. Hendrik Moeremans van Natuurpunt herkent het meteen: het is een kolibrievlinder. En die komt tegenwoordig steeds vaker voor in onze streken.

"Best een spectaculair beestje", vertelt Moeremans. "Met zijn lange roltong vist hij nectar uit de bloemen. De snelle vleugelslag en het ter plekke blijven hangen doet denken aan een kolibrie, vandaar de naam en vandaar de volkomen begrijpelijke verwarring met een vogel."

"De kolibrievlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa naar onze contreien komt. De vlinders planten zich hier voort, in het najaar vliegen de meeste weer terug naar het zuiden. Piekperiode om ze te spotten liggen tussen juni en september. De soort is vrij algemeen geworden de laatste jaren (onder invloed van klimaatopwarming), en 2015 was een absoluut topjaar. Onder invloed van de zachte winters blijven ze trouwens steeds meer in onze contreien hangen."

Natuurpunt roept mensen die ook zo'n kolibrievlinder gezien hebben op om dat te melden via waarnemingen.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio