Europese Commissie onderzoekt concurrentie binnen de Formule 1

Print
Europese Commissie onderzoekt concurrentie binnen de Formule 1

Foto: Photo News

De Europese Commissie wil gaan onderzoeken of de Formule 1 de Europese concurrentieregels naleeft. Dat onderzoek komt er na klachten van twee teams, maakte Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager dinsdag bekend.

De klachten komen van Sauber en Force India en hebben betrekking op artikel 102 van de Europese wetgeving. Dat artikel verbiedt bedrijven een dominante marktpositie te misbruiken ten nadele van concurrenten. Beide teams klagen dat alleen grote teams inspraak hebben in het beleid van de Formule 1. Verder vinden ze dat het prijzengeld in de Formule 1 op een onrechtvaardige wijze verdeeld wordt.

Als de Europese Commissie een inbreuk op de EU-wetgeving kan bewijzen, kan dit leiden tot grote veranderingen in de Formule 1 en grove sancties voor de overtreders. Zo kan tot tien procent van de jaarlijkse inkomsten ingetrokken worden.

Verschillende kleinere teams in de Formule 1 hebben grote financiële moeilijkheden. Caterham ging vorig seizoen failliet en Marussia nam een herstart als Manor na een herstructurering. Vorig weekend werd Lotus nog de toegang ontzegd tot de pitboxen in de Grote Prijs van Japan. Onbetaalde rekeningen waren de oorzaak hiervan.