Vrouw die gevaarlijk gangsterduo hielp ontsnappen zelf naar cel

Print

Joyce en Richard, waar Joyce verliefd op geworden was.

De vrouw die eerder dit jaar twee gevangenen, Richard Matt en David Sweat, hielp ontsnappen uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de staat New York, is maandag veroordeeld tot maximaal zeven jaar cel.

De 51-jarige Joyce Mitchell hoorde haar straf wenend aan. De rechter haalde vooral uit naar het feit dat door haar toedoen de overheid een dure operatie moest opzetten om de twee gevaarlijke criminelen te vatten. De twee werden uiteindelijk pas na weken teruggevonden in de bossen aan de Canadese grens.

Verliefd op gangster

‘Als ik zou kunnen teruggaan in de tijd en alles ongedaan maken, zou ik dat doen’, verklaarde de vrouwelijke cipier. Zij had gereedschap de gevangenis binnengesmokkeld, waarmee de twee gevangenen een gat in de muur konden maken en een tunnel graven. De vrouw was verliefd geworden op één van hen, maar zegt dat ze uiteindelijk vooral bang was voor het lot van haar familie. De twee hielden haar meermaals op de hoogte van hun vorderingen bij de werkzaamheden, maar de vrouw heeft nooit alarm geslagen bij haar oversten.

Joyce Mitchell pleitte schuldig. Ze kreeg een gevangenisstraf van minstens twee jaar en vier maanden, en maximaal zeven jaar. Richard Matt en David Sweat konden pas na drie weken en een zoektocht die miljoenen dollar kostte, gevat worden. Matte werd daarbij gedood door de politie, Sweat raakte gewond.