Dieselschandaal treft 1,8 miljoen lichte bedrijfswagens

Print
Dieselschandaal treft 1,8 miljoen lichte bedrijfswagens

Foto: REUTERS

Van de elf miljoen voertuigen van de Volkswagen-groep die uitgerust zijn met sjoemelsoftware, zijn er 1,8 miljoen lichte bedrijfswagens. Dat meldt Volkswagen zelf.

Met behulp van de sjoemelsoftware konden de emissiewaarden van de betrokken voertuigen gemanipuleerd worden.

Met de nieuwe cijfers wordt de impact van het schandaal op de verschillende VW-merken stilaan duidelijk. Het gaat om 5 miljoen Volkswagens, 2,1 miljoen Audi-voertuigen, 1,2 miljoen Skoda-auto’s en dus 1,8 miljoen lichte bedrijfswagens. Dat maakt dat er nog 900.000 voertuigen met sjoemelsoftware gemeld moeten worden, waarvan een deel vermoedelijk bij het Spaanse dochtermerk Seat te vinden is.

Wat de verdeling per land betreft, heeft Volkswagen alleen nog maar cijfers bekendgemaakt voor Duitsland (2,8 miljoen) en de Verenigde Staten (500.000).

De nieuwe topman van VW, Matthias Müller, zei maandagavond dat de groep de elf miljoen met sjoemelsoftware uitgeruste dieselwagens van nieuwe software zal voorzien zodat aan de regels wordt voldaan.

De Duitse vakbond IG Metall haalde dinsdag hard uit naar Volkswagen. Volgens de bond leidt het dieselschandaal tot enorme schade voor de voertuigen, het autoconcern en Duitsland als geheel. IG Metall-voorzitter Detlef Wetzel vergeleek de fraude met de financiële crisis.

Wetzel verklaarde voorts dat de werknemers van Volkswagen niet de dupe mogen worden van het gesjoemel met de uitstootnormen.

'Eigen doelpunt'

Bij de VW-dochter Audi spreekt de werknemersvertegenwoordiging inmiddels van een 'eigen doelpunt'. 'De uitstootaffaire draait rond een grove nonchalante fout van enkelen, die lijkt op een ondernemings-own goal', klinkt het in een brief van de bonden aan de werknemers.