Vakantie

Londen wil af van ‘rijke’ hipsters

Print
Londen wil af van ‘rijke’ hipsters

De gevel van het Cereal Killer Cafe werd besmeurd met verf Foto: Twitter

De oorspronkelijke bewoners van heel wat Londense wijken zijn de hipsters meer dan beu. ‘Ze palmen onze huizen en winkels in en maken met hun brute stadsvernieuwing de levens van kwetsbare mensen kapot’, klinkt het bij een van de tegenstanders. Het protest kwam onlangs tot een hoogtepunt toen een trendy café in Shoreditch belaagd werd door een groep lokale demonstranten.

Steeds meer buurten in en rond de Britse hoofdstad lijken de speeltuin te worden van welgestelde hipsters. Uitgerust met een ambachtelijke bakkerij, een fietswinkel met wel tien koffiesoorten en een cornflakescafé, trekken ze de aandacht van jongemannen met getrimde baarden, die er zich maar wat graag vestigen. Maar niet iedereen is gediend met de stadsvernieuwing. Class War, een genootschap dat vecht tegen de steeds groter wordende maatschappelijke kloof in Groot-Brittannië, wil de stadsvernieuwers terugdringen. Om hun protest kracht bij te zetten vielen ze afgelopen zaterdag het hippe cornflakescafé in Shoreditch aan, het mekka van de Britse hipster.

‘Het Cereal Killer Cafe vraagt meer dan 6 euro voor een schaaltje ontbijtgranen’, zegt actievoerder Will Harvey van Class War in de Britse krant The Guardian. ‘En dat terwijl duizenden Londense kinderen in relatieve armoede opgroeien. ‘We hebben de ramen besmeurd met verf en allerlei leuzen gescandeerd maar het geweld dat wij gebruikten, is niets in vergelijking met het leed dat de hipsters in onze wijken berokkenen.’ Harvey verwijst daarmee naar de armste sociale klassen in onze maatschappij die naar eigen zeggen amper nog kunnen overleven in hun eigen wijk.

De aanval was overigens niet de eerste. Eind 2014 viel War Class ook al eens Hackney Heart aan, een hip café in de gelijknamige wijk Hackney.

Niet te missen