© blg

Gatz: “Het is nu opnieuw aan de raad van bestuur”

Het transformatieplan van de VRT bevat een aantal financiële verzuchtingen die de Vlaamse regering momenteel niet kan invullen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) dinsdag op Radio 1 benadrukt.

svg

De budgettaire middelen liggen vast maar er is meer dan één plan mogelijk. Met die woorden herhaalde Sven Gatz dat hij wacht op een nieuw plan van de raad van bestuur van de VRT.

De VRT had een transformatieplan opgesteld in de veronderstelling dat hij geconfronteerd werd met een jaarlijkse besparing van 25 miljoen euro. Daardoor zouden op vijf jaar tijd 286 mensen afvloeien en niet-kerntaken worden uitbesteed. Probleem is dat de Vlaamse regering minder tussenkomt bij de herstructureringskost en de vergrijzingskosten dan de openbare omroep had gehoopt.

Wishlist

“Het is geen algemene regel binnen de Vlaamse overheid dat de kost van de vergrijzing wordt bijgepast”, reageerde minister Gatz in De Ochtend op Radio 1. Hij had de VRT amper een week geleden nog bedankt voor het transformatieplan. “Ik dank de VRT nog steeds voor dat plan. Het was een degelijk plan waarover lang is nagedacht. Het was echter een wens met een aantal financiële verzuchtingen en die kan de Vlaamse regering momenteel niet invullen”, luidde het.

Zijn partijgenoot Annemie Turtelboom wijst op de extra middelen die de regering vrijmaakt voor de herstructurering. Het is nu de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur om de transformatie mogelijk te maken, zegt de Begrotingsminister. “Wij moeten ook vaak onze plannen bijstellen”, aldus Turtelboom. “Als je iedereen altijd zijn wishlist geeft, dan zal je nooit een begroting hebben die ruimte kan maken voor nieuw beleid.”

Meer over VRT