Presidentiële garde Burkina Faso weigert te ontwapenen

Print
Presidentiële garde Burkina Faso weigert te ontwapenen

Foto: AFP

De presidentiële garde die eerder deze maand een mislukte staatsgreep in het Afrikaanse land Burkina Faso heeft gepleegd, weigert zijn wapens in te leveren. Dat zegt het leger van Burkina Faso.

De ontwapening van de presidentiële garde was voorzien in het akkoord waarmee de coupplegers na de mislukte staatsgreep hadden ingestemd. Maar volgens het leger, dat toeziet op de naleving van die ontwapening, verzet de 1.200 leden tellende militie zich daar nu tegen.

Het ontwapeningsproces zit ‘in een impasse’, zo luidt het in een mededeling van het leger. Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een bron bij de presidentiële garde dat het inleveren van de wapens werd stopgezet ‘omdat de engagementen op het vlak van veiligheid niet worden nagekomen’ door de regering.

De presidentiële garde had, onder leiding van Gilbert Diendéré, op 16 september minister-president Michel Kafando, interim-premier Isaac Zida en twee ministers gevangengenomen. Maar onder druk van het leger en van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen (Ecowas) moesten de putschisten de macht enkele dagen later alweer afstaan.

De presidentiële garde van Burkina Faso was trouw gebleven aan Blaise Compaoré, de vorige president van het land. Compaoré moest in oktober vorig jaar -na 27 jaar aan de macht- opstappen na straatprotest.