Meer dan 1.100 vluchtelingen in Middellandse Zee gered maandag

Print
Meer dan 1.100 vluchtelingen in Middellandse Zee gered maandag

Archiefbeeld Foto: EPA

In de Middellandse Zee zijn maandag bij verschillende reddingsacties in totaal 1.151 in nood verkerende vluchtelingen gered. Dat is meegedeeld door Italiaanse kustwacht, dat de reddingsoperatie coördineert.

Bij een van de reddingsoperaties moesten voor de Libische kust 441 mensen tegelijk worden gered. Ze zaten verspreid over vier opblaasbare bootjes.

Alle vluchtelingen die maandag gered werden, zijn intussen op weg naar Italië, waar ze dinsdagmorgen zullen aankomen. Ze worden ofwel naar Lampedusa, ofwel naar de Siciliaanse havenstad Pozzallo gebracht.

Sinds het begin van dit jaar hebben al zeker 430.000 vluchtelingen geprobeerd om, vaak in niet-zeewaardige vaartuigen, de Middellandse Zee over te steken richting Europa. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn bijna 2.750 mensen bij die poging omgekomen of vermist geraakt.

De Europese Unie heeft aangekondigd dat ze vanaf 7 oktober militaire middelen zal inzetten tegen de mensensmokkelaars die van het machtsvacuüm in Libië gebruikmaken om hun activiteiten uit te voeren.