Arthur Japin op bezoek in Genk

Print
Arthur Japin op bezoek in Genk

Foto: MARC DEDECKER

Centrum

Genk - Soms is literatuur om de vingers af te likken. Helemaal vanuit Utrecht was hij gekomen, de befaamde Arthur Japin, om op vrijdag 25 september in boekhandel Malpertuis zijn nieuwste werk, 'De Gevleugelde' voor te stellen. Iets minder dan vijftig taalliefhebbers schoven aan in een toepasselijk decor van naar inkt geurende boeken om de schrijver in levende lijve te zien en vooral eens te horen. Een succesauteur die in 2003 met “Een schitterend gebrek” de Libris literatuurprijs won, ontmoet je niet zomaar.

Het was een act op zich, om een schitterende schrijver én acteur stukken uit zijn werk te zien debiteren met amper een oog op zijn tekst. De zaal was muisstil. Met gevoel en passie kroop Arthur Japin in de huid van zijn hoofdpersonages en bracht hij passages uit zijn historische roman over de vergeten Braziliaanse uitvinder Alberto Santos-Dumont. Gefascineerd door de boeken van Jules Verne verhuisde Santos-Dumont rond de vorige eeuwwisseling van Brazilië naar Parijs, trok op exploratie en werd zo het eerste mensenkind dat door ons uitspansel vloog.
Japin en vliegen, het is wel wat. De auteur legde de link naar zijn persoonlijke geschiedenis: de mare dat zijn vader zelfmoord pleegde toen de jonge Arthur twaalf jaar was toen hij in Londen zat. En hoe hij met het vliegtuig huiswaarts trok, wat efficiënt was maar aldus ook een dramatische link creëerde tussen vliegen en de dood.
De aanwezigen hebben genoten van een o zo veelzijdig man die niet alleen taal en letterkunde studeerde, boeken schreef en verschillende rollen speelde voor tv, radio en toneel en in opera’s zong. Wie dat wilde kreeg natuurlijk een gesigneerd exemplaar mee naar huis. Zonder een gecharmeerd lezer bestaat immers geen gevierd schrijver.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio