Zoveel zakgeld krijgt een Limburgs kind

Print
Zoveel zakgeld krijgt een Limburgs kind

Foto: DD

“Leren jongleren met geld.” Dat is volgens pedagoge Marijke Bisschop één van de pluspunten van zakgeld. Nochtans ontvangt bijna de helft van de kinderen geen zakgeld. Wie in Limburg zakgeld krijgt, mag rekenen op gemiddeld 32 euro per maand of 8 euro per week. Een bedrag dat stijgt met de leeftijd. “De meeste kinderen krijgen zakgeld vanaf de middelbare school”, zegt Bisschop.

Een ander opvallend cijfer: 1 op 3 ouders sparen niet voor de kinderen. Én: Limburgse ouders geven met 87 euro voor een verjaardagscadeau, 5 euro meer uit dan gemiddeld in Vlaanderen.

Vier op tien ouders laten toe dat de kinderen hun geld naar eigen goeddunken gebruiken. “Geef de kinderen vrijheid, maar stel wel bepaalde grenzen”, raadt Bisschop aan. “Als ze 100 euro van de grootouders krijgen, laat hen dan niet zomaar kopen wat ze willen, maar bespreek het samen. Ouders blijven de baas.”

"Ouders willen hun kinderen niets ontnemen”, besluit de pedagoge. U leest vandaag in Het Belang van Limburg meer over deze en nog meer cijfers.

Lees meer over ons opvoedingsdossier