Vlaanderen wil Alden Biesen aan Bilzen overdragen

Print
Vlaanderen wil Alden Biesen aan Bilzen overdragen

Foto: LD

Bilzen / Voeren - Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) wil de landcommanderij Alden Biesen in Rijkhoven (Bilzen) overdragen aan de stad Bilzen. Ook het Vlaams cultureel centrum Voeren zou naar het lokale bestuursniveau moeten verhuizen. Dat staat in zijn kerntakenplan.

Alden Biesen is een van de zes buitendiensten van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Minister Gatz wil minstens vier instellingen - waaronder de landcommanderij - naar het lokale bestuursniveau overhevelen. Dat moet tot meer efficiëntie leiden.

De burgemeester van Bilzen Frieda Brepoels (N-VA) heeft weet van de plannen maar ontkent dat er al overleg is geweest. Het onderhoud van Alden Biesen en de organisatie van evenementen kosten jaarlijks miljoenen euro’s. Brepoels vraagt dat de voorziene budgetten mee verhuizen. Op het kabinet van Gatz wilde men dat niet bevestigen: “Het zal voorwerp uitmaken van de onderhandelingen.”

Ook de Voerense burgemeester Huub Broers (N-VA) reageert behoedzaam: “Onze gemeente kan onmogelijk het jaarbudget van 320.000 euro voor het cultuurcentrum zelf gaan ophoesten.”

In totaal zijn vandaag bijna 35 mensen voltijds aan de slag in Alden Biesen. Wat daarmee zou gebeuren, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio