voetbal jupiler pro league - Het uitsyndroom van RC Genk: 2 op 15 tegenover 12 op 12 in eigen Cristal Arena

Op zoek naar houvast

Print
Op zoek naar houvast

Peter Maes en zijn team hebben het om diverse redenen moeilijk op verplaatsing. Foto: Photo News

Twee punten uit vijf uitwedstrijden. Welgeteld één keer gescoord in 450 minuten, een strafschop van Yoni Buyens bij 3-0 in de derby op Stayen. De cijfers steken schril af met de 12 op 12 (doelsaldo 10-3) in de eigen Cristal Arena. Wij gingen op zoek naar een verklaring voor het uitsyndroom van RC Genk en kwamen uit bij een mentaal én tactisch aspect.

Even googelen naar uitcomplex en voetbal, en je komt meteen uit bij een leger sportpsychologen, dat vooral een mentaal verschil ziet tussen thuis- en uitmatchen. Elke sporter is op zoek naar een houvast en die vind je honderd keer makkelijker in een vertrouwde omgeving.

In uitwedstrijden moet je tal van hindernissen overwinnen: ander veld, andere bal, ander publiek vooral. Terwijl je thuis voortdurend een boost krijgt bij een geslaagde actie, geldt dat nu voor de tegenstrever. En word je zelf vaak vijandig bejegend door de thuissupporters.

Onervaren Bailey

Neem nu Leon Bailey: 18 en onervaren, hij speelde nog geen handvol wedstrijden op topniveau, maar hij is wel één van de spelers die het verschil kan/moet maken in het huidige elftal. Door het Genkse publiek wordt de Jamaicaan op handen gedragen en vooruitgestuwd.

In Kortrijk werd hij stevig aangepakt, zag hij bij een gebrek aan houvast zijn vertrouwen wegebben en hield hij aan zijn stijgende frustratie zelfs een gele kaart over.

Ook Heynen en Castagne hadden het moeilijk, maar het waren niet alleen de jongeren die kopje onder gingen. Het uitcomplex heeft namelijk ook een tactisch aspect. Peter Maes houdt van vastigheid, zeker omdat zijn team nog steeds in opbouw is.

Daarom houdt hij vast aan de veldbezetting die thuis garant staat voor succes, met Kebano in steun van diepe spits De Camargo en het duo Buffel-Bailey op de flanken. Heynen verving de geblesseerde Gorius om naast Buyens voor het evenwicht te zorgen op het middenveld.

Ervaren De Camargo

Maar omdat het minder evident/makkelijk is om op verplaatsing de tegenstrever onder druk te zetten, komt Genk daar moeilijk in zijn geliefkoosde aanvalspatronen. De Camargo verliest veel van zijn kwaliteiten als hij te veel meters moet maken, het is geen toeval dat hij zijn vier goals thuis maakte.

De ploeg valt uit te snel uit mekaar, ruimtes waarvan de tegenpartij gretig gebruik maakt. Trainer Peter Maes probeerde het zondag op te lossen door zijn team erg hoog te laten starten, als ware het een thuismatch. Het is moeilijk om dat vol te houden als de tegenstrever steeds meer duels gaat winnen en (vooral mentaal) de controle over de match wint.

Verschillende antwoorden

Aan Maes over drie weken (in Beveren) om een nieuw antwoord te formuleren. Misschien kan zijn huidige oplossing wél werken tegen Waasland-Beveren, ook al een ploeg die zoekende is.

Of acht hij het moment gekomen om op een andere manier te voetballen? Met een andere veldbezetting - speculeren op de counter - of met andere spelers?

Maes denkt er over na. In alle serenititeit, hij had gisteren weinig zin om zijn zoektocht in de media verder te zetten. Daar heeft hij een punt, volgens de sportpsychologische vakliteratuur. Hoe meer aandacht je besteedt aan het ‘complex’ op zich, hoe groter het wordt.

Je moet de problemen die aan de grond liggen, aanpakken. Spelers een betere houvast proberen te geven, ook op verplaatsing. Door vast te houden aan de vertrouwde tactiek, de veldbezetting bij te sturen of voor andere spelers te kiezen. De keuze is aan Maes, toch zullen zijn spelers het juiste antwoord erg helder moeten formuleren.