Poetin sluit Russische luchtaanvallen in Syrië niet uit

Print
Rusland sluit niet uit dat het in Syrië luchtaanvallen zal uitvoeren tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Van het sturen van grondtroepen is dan weer geen sprake. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin laten weten na afloop van een overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

'We denken daarover na, we sluiten niets uit. Maar als we iets moeten ondernemen, zal dat enkel gebeuren volgens de regels van het internationaal recht', zo liet Poetin weten toen tijdens de persconferentie het onderwerp van de Syrische luchtaanvallen aan bod kwam. 

Poetin maakte evenwel duidelijk dat hij geen grondtroepen naar Syrië zal sturen. 'We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid', zo klonk het. 

Obama en Poetin hebben maandag in de marge van de Algemene Vergadering van de VN anderhalf uur samengezeten om te overleggen over de toestand in Syrië. Het was voor het eerst in meer dan 2,5 jaar dat er een officiële ontmoeting tussen de twee staatsleiders plaatsvond. 

De reactie van het Witte Huis beperkt zich tot een mededeling waarin verklaard wordt dat het overleg 'zakelijk' en productief verliep. Washington benadrukt dat de twee president nog altijd van mening verschillen over de rol van de huidige Syrische president.

Obama kritisch voor Rusland, wel bereid om samen tegen IS te strijden

Tijdens hun toespraken eerder op de dag hadden Poetin en Obama maandag al kritiek geleverd op elkaars rol in het conflict. Obama waarschuwde voor de gevolgen van een samenwerking met de omstreden Syrische president Bashar al-Assad. Maar Poetin stelde net dat het een 'enorme vergissing' zou zijn om niet met Assad samen te werken. 

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat hij met om het even welk land - inclusief Rusland en Iran - wil samenwerken om het conflict in Syrië op te lossen. Hij benadrukte wel dat president Bashar al-Assad niet kan aanblijven als de burgeroorlog in Syrië opgelost wordt. Obama noemde de situatie in Syrië ‘een aanval op de menselijkheid’.

De VS willen in de toekomst dus samenwerken met de Rusland en Iran om de situatie op te lossen. ‘Maar laten we niet vergeten dat Al-Assad deze oorlog is begonnen, toen hij met geweld optrad tegen vreedzame protesten. We kunnen niet verdergaan met dit regime’, zei Obama.

President Obama verwees tijdens zijn speech ook nog naar de gespannen relatie met Rusland. Hij bekritiseerde vooral de Russische interventie in Oekraïne. ‘We kunnen niet zwijgen als de soevereiniteit van een land wordt aangetast’, zei hij. ‘Die sancties zijn echter geen wens om terug te keren naar een Koude Oorlog, zoals de Russische media beweren.’

Poetin: 'Alleen Assad vecht tegen terrorisme'

'We denken dat het een reusachtige fout is om samenwerking te weigeren met de Syrische regering en haar troepen, die moedig de strijd aangaan met het terrorisme', nam Russisch president Poetin het dan weer op voor zijn 'vriend' Assad. 'We moeten eindelijk erkennen dat Assads troepen en de (Koerdische, red.) milities de enigen zijn die Islamitische Staat en andere terroristische organisaties in Syrië echt bekampen.'

Poetin riep in zijn toespraak ook nog op tot een 'brede coalitie tegen terrorisme' om IS te bekampen. Hij maakte daarbij de vergelijking met de internationale coalitie die nazi-Duitsland bekampte in de Tweede Wereldoorlog.