kajak - Artuur Peters uit Eksel mikt voluit op Olympische Spelen in Rio

Zeven titels en nul euro

Print
Zeven titels en nul euro

Artuur Peters ging vakantiewerk doen om zijn kajakmateriaal te betalen. Foto: Karel Hemerijckx

Eén week na zijn twee Europese beloftentitels op 1.000 en 500 meter pakte Artuur Peters uit Eksel nu ook zeven keer goud op het Belgisch Kampioenschap. Samen met broer William en zus Hermien komt de medailleteller op dertien stuks.

Op 19 oktober moet hij nog 19 worden, maar Artuur Peters behoort al tot de absolute wereldtop in het kajak. Nadat hij zich vorig jaar tot wereldkampioen bij de junioren kroonde, maakte de student elektromechanica in Geel eind mei een geslaagd debuut bij de senioren. In zijn eerste World Cup pakte hij meteen brons op de K1 1.000m, zijn specialiteit.

Het BK was niet meer dan een tussendoortje voor de leerling van Bob Maesen: drie keer goud op K1, evenveel keer op de K2 met zijn broer William en één keer op de K4, met zijn boezemvrienden én broers Piet en Toon Broekx uit Neerpelt.

“Het was zeker geen fluitje van een cent. Ik was toch elke keer blij als ik aan de finish kwam. al was ik op het BK toch minder kapot dan op het EK’, geeft hij toe.

Zonder tegenstand pakte hij met zijn vier jaar oudere broer William ook goud in de K2. ‘We hebben er niet specifiek op getraind. Het zou nog veel beter geweest zijn moesten we getraind hebben, maar goed, ik zit op kot in Geel en hij is aan het werk, niet evident.’

Vakantiewerk

Terwijl Kevin de Bruyne 320.000 euro per week opstrijkt en Freya Aelbrecht & co het met 25 euro per dag moeten doen, ziet Artuur zijn bankrekening helemaal niet gespijsd. ‘Jammer genoeg niet, wij doen het voor de eer, het respect en de medailles.’

Ondanks enkele sponsors zou een financiële tegemoetkoming welkom zijn. ‘Een kajak voor de K1 kost snel 3.000 euro, een kajak voor K2 5.000 à 6.000 euro. Ik betaal dat allemaal zelf, al helpen sponsors mij. De voorbije jaren ging ik vakantiewerk doen om mijn kajak en materiaal te betalen.’

Klagen doet Artuur niet, die zijn focus blijft behouden op een selectie voor de Olympische Spelen in Rio. Op het WK in Milaan in augustus kwam hij met een tiende plaats in de K1 1.000m nipt te kort, enkel de top-negen plaatste zich voor Rio.

‘Gelukkig zijn er in mei volgend jaar nog selecties, op de Wereldbeker in Duisburg. De eerste twee van Europa mogen toch nog naar de Spelen. Het is moeilijk om in te schatten hoe mijn kansen liggen.’

Be Gold

Om dat doel te bereiken wordt de Ekselnaar gecoacht door de Belgische bondscoach Carlos Brendes en Bob Maesen, de kajakker uit Neerpelt die aan drie Olympische Spelen deelnam. Sinds twee jaar is Artuur aangesloten bij Be Gold, waarin ook Bloso zit. Het project begeleidt jonge sporttalenten in het vooruitzicht van de Spelen van 2016 (Rio) en 2020 (Tokio).

‘In feite zou ik nu professioneel kajakker kunnen worden, maar dat ligt nog niet in mijn interessegebied. Eerst wil ik mijn studies afmaken.’

Maar eerst drie weken rust, het seizoen zit er immers op voor hem. ‘Het was een lang seizoen, dus ik geniet van de rust. Van mijn coach mag ik trouwens niet in een kajak kruipen’, besluit hij lachend.

Om volledig te zijn: zus Hermien, vice-Europese kampioen, maakt het familiesucces compleet met zeges in drie K1-races en drie in de K2-races. Daarmee komt de medailleteller binnen de familie Peters op dertien te staan. Uiteindelijk gingen bij de seniores en junioren op één na alle titels naar de Neerpeltse Watersport Club (NWC).