Fit & Gezond

Wetenschappelijk aangetoond: van deze liedjes worden we vrolijk

Print
Wetenschappelijk aangetoond: van deze liedjes worden we vrolijk

Foto: *

Rotdag? Volgens de Nederlandse neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen is de kans dat je weer vrolijk wordt groot als je 'Don't stop me now' van Queen of 'Dancing Queen' van Abba opzet.

Jolij onderzocht in opdracht van elektronicaproducent Alba welke elementen in een liedje voor vrolijkheid zorgen. Hij deed dat op basis van een rondvraag bij 2.000 mensen in Groot-Brittannië in Ierland, aan wie gevraagd werd hun favoriete feelgood-nummers op te lijsten. Die resultaten herleidde tot hij een formule die min of meer kan voorspellen of een nummer in de feelgood-lijstjes terecht zal komen.

'Er zijn drie elementen belangrijk: tekst, toonaard en tempo', zegt Jolij. 'Feelgoodliedjes zijn bijna altijd geschreven in een majeur toonaard, op een paar uitzonderingen na. Daarnaast ligt het tempo hoger dan bij het gemiddelde liedje: popliedjes van de voorbije veertig jaar hebben gemiddeld een tempo van 118 beats per minuut. Voor feelgoodliedjes ligt dat iets hoger: in Groot-Brittannië was dat 150 beats per minuut, in Ierland 140. Voor België en Nederland zouden we die rondvraag ook kunnen doen, maar het tempo zal zo goed als zeker hoger liggen dan die 118'.

Een derde factor is de tekst van een liedje: 'Teksten over gebroken harten en liefde zoald die van Adele ofzo maken ons niet zo vrolijk', zegt Jolij. 'Feelgoodnummers gaan vooral over strand, zomer, een opbeurend verhaal, of helemaal nergens over. Ze mogen vooral niet te diepgaand zijn'.

Foutenmarge

Deze drie elementen brengen Jolij tot de volgende formule: FGI= ?L postivie / (BPM-150) +(K-[1/3+?,1/3,1/3-?])+1. Hoe hoger de uitkomst, hoe waarschijnlijker de kans is dat luisteraars vrolijk worden van het nummer.

'Natuurlijk zit daar een foutenmarge op', zegt hij. 'Of je een nummer goed vindt of niet, hangt samen met persoonlijke associaties en herinneringen. Je zal ook zien dat er in de top tien van feelgoodnummers altijd wel één van die drie aspecten niet helemaal klopt. Zo is 'Don't Stop Me Now' van Queen trager dan de 150 beats per minuut, maar het liedje staat wel in een majeur toonaard en heeft een positieve tekst'.

Naast dit liedje voldoen onder meer 'Dancing Queen' van Abba, 'Good Vibrations' van de Beach Boys en 'Uptown Girl' van Billy Joel aan deze criteria.

Top tien feelgood-nummers

1. Don't Stop Me Now (Queen)
2. Dancing Queen (Abba)
3. Good Vibrations (The Beach Boys)
4. Uptown Girl (Billie Joel)
5. Eye of the Tiger (Survivor)
6. I'm a Believer (The Monkeys)
7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)
8. Livin' on a Prayer (Jon Bon Jovi)
9. I Will Survive (Gloria Gaynor)
10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

 

 

Niet te missen