Twee toplui van Volkswagen moeten opstappen

‘Volkswagen-schandaal is grotere bedreiging voor Duitse economie dan de Griekse crisis’

Print
‘Volkswagen-schandaal is grotere bedreiging voor Duitse economie dan de Griekse crisis’

Foto: AFP

Na het vrijwillig ontslag van Volkswagen-CEO Martin Winterkorn zijn nu ook twee andere topmanagers van het bedrijf moeten opstappen door het milieuschandaal. Het gaat om Audi-directeur Ulrich Hackenberg (65) en zijn collega bij Porsche Wolfgang Hatz (56). Intussen menen analisten dat het schandaal een grotere bedreiging vormt voor de Duitse economie dan de Griekse crisis.

‘Als de verkoop van wagens in Noord-Amerika de komende maanden instort, dan heeft dit niet alleen een impact op het bedrijf zelf, maar op de hele Duitse economie’, zegt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski aan Reuters.

De boetes die Volkswagen riskeert in de Verenigde Staten kunnen immers oplopen tot 18 miljard dollar. Met een cashflow van 21 miljard euro kan het automerk de boete zeker aan, maar het schandaal zal ongetwijfeld een enorme impact hebben op de tewerkstelling in het bedrijf. Bovendien is het niet ondenkbeeldig dat ook andere Duitse automerken (zoals Daimler of BMW) die niet betrapt werden op emissiefraude, imagoschade zullen oplopen. Bovendien blijft de auto-industrie een belangrijke economische pijler voor de Duitse economie. Als de auto-industrie slabakt zou de vooropgestelde economische groei van 1.8% wel eens in het gedrang kunnen komen.

‘Dit schandaal is geen kleinigheid. De Duitse economie is geraakt in het hart’, zei Michael Huether, hoofd van het Duitse economische instituut IW.

'Criminele energie'

Ook Duitslands hoogste geestelijke, kardinaal Reinhard Marx, reageert geschokt op het milieuschandaal bij Volkswagen. 'Dit is een zware gebeurtenis voor de reputatie van de Duitse economie', aldus de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Het schandaal is 'verwoestend' voor de Duitse economie, want Volkswagen staat voor meer dan een kleine Duitse autofabriek', aldus Marx. 'Het schandaal bewijst hoe noodzakelijk controle en wetten zijn, en toont ook aan dat er criminele energie en actieve misleiding waren.'

60 miljoen euro voor Winterkorn

Intussen is ook berekend hoeveel Volkswagen-topman Martin Winterkorn krijgt na zijn vervroegd ontslag door het milieuschandaal met sjoemelsoftware. Winterkorn kan aanspraak maken op zowat 60 miljoen euro, volgens de interne regels voorzien door het Duitse autoconcern. Eerder had de Financial Times al gemeld dat een pensioenpot van 28,6 miljoen euro opzij gezet is voor Winterkorn. Daarbij komt volgens AFP een mogelijke ‘vertrekvergoeding’ voor zijn vervroegd opstappen, die door de toezichtsraad toegekend moet worden en waarvan het plafond vastgelegd is op ’maximum twee jaar loon’. In totaal komen pensioenpot en gouden parachute dus mogelijk uit op een maximum van bijna 60 miljoen euro.