© Sven Dillen

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Asielzoekers in Herk-de-Stad weigeren OCMW-woning te poetsen en op te ruimen

Dat de integratie van duizenden vreemdelingen geen sinecure is, wijst de praktijk uit. Neem nu Herk-de-Stad, waar sinds begin augustus acht asielzoekers zijn ondergebracht in het lokaal opvanginitiatief (LOI). “Wij doen ontzettend veel voor die mensen. En terecht, want we willen solidair zijn. Maar ze weigeren te poetsen en hun afval op te ruimen. In hun cultuur is dat vrouwenwerk, hé”, zucht OCMW-voorzitster Karolien Grosemans (N-VA). “Om hen alsnog te overtuigen, ga ik voorstellen hun leefgeld van 60 euro per week in schijven uit te betalen. Dat bedrag verminderen mag immers niet.”

Yves LAMBRIX

De gemeente Herk-de-Stad heeft één LOI om asielzoekers tijdens hun erkenningsprocedure op te vangen. Het OCMW huurt die woning met acht slaapkamers, twee keukens, twee ontspanningsruimten en drie douches van een inwoner uit de gemeente.

“Het voorbije jaar zat daar één Rus. Van uit Fedasil arriveerden begin augustus zeven mannen: vier Syriërs, een Iraniër, een Eritreeër en een man uit de Gazastrook. Zij wonen daar nu acht weken, maar het gaat van kwaad naar erger”, zegt Karolien Grosemans. “Hoewel de maatschappelijke assistenten het hen meermaals hebben voorgedaan, weigeren ze systematisch om te poetsen. Volgens hen is dat vrouwenwerk. Bijgevolg is alles er vuil en onhygiënisch. Een tijdje geleden was een tl-lamp om een of andere reden van het plafond gekomen. De glasscherven hebben ze met hun schoenen een beetje opzij gestampt. Onvoorstelbaar.”

Over de maatregelen die de stad gaat nemen, leest u vandaag meer in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer