Rusland graaft lichaam tsaar Nicolaas II op

Print

Tsaar Nikolaas II met zijn gezin. Foto: EPA

Russische onderzoekers gaan opnieuw de moord op de laatste tsaar Nicolaas II en zijn familie onderzoeken. De overblijfselen van de tsaar en zijn vrouw zijn opgegraven.

De twee liggen begraven in Sint-Petersburg, de oude hoofdstad van het Russische keizerrijk. Het onderzoek zal van bij het begin gevoerd worden.

‘We hebben beslist om helemaal van nul te herbeginnen en opnieuw de nodige onderzoeken uit te voeren’, zei Vladimir Soloviev, lid van het onderzoekscomité. ‘Daarom hebben we de stoffelijke resten van Nicolaas II en de keizerin opgegraven.’

De tsaar en zijn familie werden in 1918 gedood door de revolutionaire bolsjewieken. Een jaar eerder werden ze van de macht verdreven en verbannen.

De Russisch orthodoxe kerk had in juli om een nieuw onderzoek gevraagd, ondanks dat de zaak in 1998 werd afgesloten. Sommigen twijfelen of de resten die van de tsaar en zijn vrouw zijn.

De resten van negen slachtoffers van de moordpartij werden in 1993 in een massagraf teruggevonden. De overblijfselen van de zoon en een dochter werden in 2007 op een andere plaats teruggevonden.