Geen 700 maar 500 asielzoekers in Koksijde en Lombardsijde

Print

Koksijde zal nog 300 vluchtelingen opvangen op hun luchtmachtbasis, Lombardsijde nog 200 op hun landmachtbasis. Dat zei de burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche na overleg met de federale regering.

Het aantal asielzoekers dat opgevangen wordt in Koksijde en Lombardsijde is zo aanzienlijk afgenomen. Eerder waren respectievelijk 400 en 300 asielzoekers voorzien.

‘We hebben een aantal akkoorden bereikt. Zo zullen maar 500 in plaats van 700 vluchtelingen naar de militaire basissen aan de westkust worden gebracht’, zegt burgemeester Vanden Bussche.

Daarnaast zijn nog enkele randvoorwaarden ingevuld. ‘Zo komt er een politionele screening van de asielzoekers en worden hun vingerafdrukken genomen. Ze zullen ook een badge met foto meekrijgen. Er komt ook versterking van de federale politie op de militaire basis, en we gaan ook een private bewakingsfirma inzetten, voorlopig voor een periode van drie maanden.’

Vanden Bussche kreeg ook te horen dat Fedasil zelf zal instaan voor de opvang van de 500 asielzoekers. ‘Volgende week maandag, op 28 september, zal een jobdag plaatsvinden om een dertigtal mensen te rekruteren’, vertelt de burgemeester.

De regering puzzelde vorige week extra opvangplaatsen voor (geregistreerde) asielzoekers bijeen, voornamelijk op militaire basissen en in Brussel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigden toen aan dat ze met ongeruste burgemeesters gingen overleggen.