Dimitri Verhulst schreef mooiste zin

Print
Dimitri Verhulst schreef mooiste zin

Foto: Jimmy Kets

Auteur Dimitri Verhulst heeft de Tzum-prijs gewonnen voor de mooiste zin in een boek uit 2014. De zin komt uit Kaddisj voor een kut.

‘Jouw kapsel, voor zover dat nog een kapsel mocht worden genoemd, had veel weg van zo’n in die dagen in zwang rakende ecologische tuin, waarin elke menselijke ingreep als een misdaad tegen de natuur werd beschouwd’, zo luidt de winnende zin.

Verhulst krijgt 36 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

De literaire weblog Tzum gaat elk jaar op zoek naar de mooiste literaire zin van het afgelopen jaar. Eerdere laureaten zijn onder meer Jeroen Brouwers, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Peter Buwalda.

Dimitri Verhulst was eerder al verschillende keren genomineerd. Andere genomineerde zinnen kwamen van onder meer Erwin Mortier, Nina Polak, Jeroen Brouwers en Griet op de Beeck.

‘Echte stilist’

De jury looft Verhulst als ‘een echte stilist’. ‘Hij behoort tot het soort schrijvers waar de jury van houdt: schrijvers die nog een zin durven te formuleren die langer is dan tien woorden. In de Nederlandstalige literatuur worden die schrijvers een beetje schaars, het door ons eerder opgemerkte anorexiaproza lijkt steeds verder op te rukken’, klinkt het.

De jury ziet in de winnende zin een ‘ironische drietrapsraket’.

De volledige lijst met nominaties vindt u op de website van Tzum .

Externe links