Klusjesmannen vrijgesproken van zedenfeiten met mentaal gehandicapten

Print
Klusjesmannen vrijgesproken van zedenfeiten met mentaal gehandicapten

Archiefbeeld Foto: Joris Herregods

Bornem / Puurs / Sint-Amands -

Het hof van beroep in Antwerpen heeft twee voormalige klusjesmannen vrijgesproken voor zedenfeiten met mentaal gehandicapte bewoners van Huize De Steiger in Bornem. In eerste aanleg had W.M. (59) uit Puurs nog vijf jaar cel gekregen en F.V.Z. (57) uit Sint-Amands twee jaar cel, waarvan één jaar effectief.

Een 60-jarige bewoonster had in 2011 aan een familielid gezegd dat W.M. aan haar borsten had gezeten. De directie van de instelling werd ingelicht en de vijftiger werd op staande voet ontslagen, zonder gehoord te worden.

De directie vroeg vervolgens aan de andere bewoners of zij ook op plaatsen waren aangeraakt, waar dat niet mocht. Vijf vrouwen beaamden dat hij inderdaad hun borsten of vagina had betast of dat ze aan zijn geslachtsdeel moesten komen. In enkele gevallen was er zelfs sprake van geslachtsgemeenschap. Twee bewoonsters duidden naast W.M. ook F.V.Z. aan. Hij werd eveneens aan de deur gezet.

De beklaagden hebben de aantijgingen altijd ontkend. W.M. verklaarde dat hij de borsten van de 60-jarige vrouw mogelijk had aangeraakt, toen hij haar geholpen had bij het instappen in het busje van De Steiger. Hij moest haar ondersteunen, omdat ze nogal zwaarlijvig en slecht te been was.

Het hof oordeelde dat er minstens twijfel over hun schuld bestond. Geen enkel personeelslid had ooit grensoverschrijdend gedrag van de beklaagden vastgesteld. Er waren alleen de verklaringen van de vermeende slachtoffers, die zeer beïnvloedbaar waren en veel fantasie hadden. De bewoners hadden ook nog contact met elkaar gehad voor ze door de directie bevraagd werden, wat volgens een werknemer op suggestieve wijze en met expliciete bewoordingen gebeurde. W.M. en F.V.Z. werden bijgevolg vrijgesproken.