Spirou Charleroi ziet zichzelf niet als titelfavoriet

Print
Spirou Charleroi ziet zichzelf niet als titelfavoriet

Foto: BELGA

Spirou Charleroi heeft zijn nieuw team woensdag voorgesteld op de traditionele fandag in de Spiroudôme. De club profiteerde ervan om de ambities voor het nieuwe seizoen duidelijk te maken.

Vorig seizoen kende Spirou Charleroi een uiterst triest seizoenseinde, met het plotse overlijden van de jonge Deense speler Rasmus Larsen. Sportief werd de club in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld. Voor de campagne 2015-2016 willen de Carolo’s de druk niet te veel opvoeren. “Oostende heeft een eerste golf van jonge Belgen gelanceerd, wij willen graag voor een tweede golf zorgen.”, legt hoofdcoach Jacques Stas de ambitie van Spirou Charleroi uit.

In het tussenseizoen hebben tien spelers de Spiroudôme verlaten. Zeven nieuwkomers (drie Belgen en vier Amerikanen) versterken de kern. Libert (Pepinster), Tumba (Leuven) en Gadoux (Luik) kennen de Scooore League al als hun broekzak, maar ook de nieuwe Amerikanen Heath (Willebroek) en Boxley (Limburg United) hebben al ervaring met de Belgische competitie. Van buiten België komen de broers Baron over naar Charleroi. Jimmy Baron komt van Banvit in Turkije, terwijl Billy terugkeert van Rytas Vilnius in Litouwen. “Jimmy heeft financieel ingeleverd, maar hij wou absoluut samen met zijn broer spelen”, verklaart Jacques Stas.

Voorts werd het team drastisch verjongd. “Vier jonge spelers hebben een aspirant-profcontract getekend”, onderlijnt sportief directeur Giovanni Bozzi. “Ze werken hard en we hopen dat ze enkele minuten kunnen pakken in de compeititie. We hebben bij ons transferbeleid gekeken naar de fysieke sterkte van de spelers, want we hadden vorig jaar te vaak veel blessures en naar een Belgische identiteit.”

De topfavoriet voor de titel is voor Charleroi opnieuw Oostende. “Oostende blijft de grote favoriet”, aldus Jacques Stas. “Hun kern was al heel talentvol en ze hebben die nog kunnen versterken met een ervaren center, Rasko Katic. Hij heeft in zijn carrière onder andere al de Euro League gewonnen. Wij bouwen met een kleiner budget nog aan onze jonge kern. Het is moeilijk om te zeggen dat we goed geoliede tegenstanders van het parket gaan spelen. Ik blijf bij mijn uitspraak van vorig seizoen: we kunnen de titel ambiëren binnen twee jaar. Maar als het eerder kan, des te beter!” .