Klacht tegen actievoerders na nachtelijke ‘raids’ op toekomstige gevangenis

Print
Klacht tegen actievoerders na nachtelijke ‘raids’ op toekomstige gevangenis

Foto: BELGA

Actievoerders hebben dinsdagnacht op de site van het toekomstige gevangeniscomplex in Haren bewakingspersoneel aangevallen en het terrein en de hekken beschadigd. Dat meldt de Regie der Gebouwen, die een klacht indient tegen de actievoerders.

De spanning loopt al enkele dagen op rond de Keelbeek, het terrein in Haren waar een groot gevangeniscomplex voor duizend gedetineerden moet komen. De politie begon maandag met de ontruiming van de site die een actiecomité al maanden bezet houdt.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het opnieuw tot schermutselingen. Volgens de Regie der Gebouwen hebben actievoerders 'raids' uitgevoerd op het terrein, waarbij ze 'zelf schade toebrachten aan het terrein en het hekwerk'. Het bewakingspersoneel werd bedreigd en aangevallen, luidt het.

De Regie der Gebouwen onderstreept dat de lopende voorbereidende werken 'wettelijk toegestaan zijn en niet gebonden aan een vergunning'. Het gaat voornamelijk om het meten van het waterpeil en het draagvermogen van de ondergrond.

Bovendien wordt rekening gehouden met de fauna en flora, vervolgt de overheidsdienst. Er zijn geen bomen gekapt en de enige beschermde plantsoort op het terrein - de bijenorchis - werd afgebakend en zal volgens de aanwijzingen van een natuurdeskundige verplant worden. En sowieso is het terrein ingekleurd als stedelijke industriezone en administratieve zone, dus het gaat niet om beschermd gebied of natuurgebied, klinkt het.

Na de voorbereidende werken is het voor de Regie der Gebouwen wachten op de stedenbouwkundige vergunning en de vergunning voor het verplaatsen van de Keelbeekweg. De vergunning voor een toegangsweg en de milieuvergunning heeft de dienst wel al op zak.