Openbaar aanklager: ‘Ik wil geen Pablo Escobars in het parlement’

Print
Openbaar aanklager: ‘Ik wil geen Pablo Escobars in het parlement’
Hasselt -

Negen personen - zes vrouwen en drie mannen - stonden woensdag terecht in de Hasseltse correct rechtbank wegens de niet-aangifte van hun verkiezingsuitgaven in 2014. Ze stonden als kandidaat op een lijst, meestal van een kleine partij zoals Rossem, de Belgische Unie of de Piratenpartij, maar hadden verzuimd hun verkiezingsuitgaven aan te geven. Ze wisten niet dat ze daartoe verplicht waren.

Na de inbreuk kregen ze een aangetekend schrijven van de controlecommissie, maar daar kwam geen reactie op. De aangiften dienen om zowel de uitgaven als de inkomsten van de politieke partijen te weten te komen.

De openbare aanklager, die naar eigen zeggen ‘geen Pablo Escobars in het parlement wil’, kon leven met een opschorting voor de personen die woensdag kwamen opdagen. Zij behouden hun blanco strafblad, als ze bijvoorbeeld gedurende drie jaar geen misdrijf meer begaan. De personen die verstek lieten gaan, riskeren een boete van 300 euro met uitstel. Zo’n boete komt wel op het strafregister te staan.

Frappant was dat de personen die woensdag in Hasselt aanwezig waren, zeiden dat ze totaal geen interesse in politiek hadden. Ze stelden zich beschikbaar om de kandidatenlijst op te vullen of als vriendendienst. De rechter zei dat ze de wet hoorden te kennen, zeker als ze zich kandidaat stelden voor de parlementsverkiezingen, waar de wetten nota bene gestemd worden.

De vonnissen voor de negen beklaagden volgen op 21 oktober.