Yellow Tigers: ‘Met realistische ambitie naar EK’

Print
Yellow Tigers: ‘Met realistische ambitie naar EK’

Foto: VDB

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg staat aan de vooravond van het EK volleybal, dat van 26 september tot 4 oktober in België en Nederland gespeeld wordt. Na de bronzen medaille van twee jaar geleden in Duitsland zijn de verwachtingen bij het publiek hooggespannen. ‘We starten met realistische ambitie en mikken op een plaats in de top acht’, temperde bondscoach Gert Vande Broek woensdag in Antwerpen het enthousiasme.

De onverwachte derde plaats van twee jaar geleden op het EK in Duitsland en Zwitserland was voor de Yellow Tigers het beginpunt van een steile klim richting de top van de volleywereld. Een jaar later eindigden ze op het WK in Italië op een verdienstelijke elfde plaats en dwongen ze promotie naar groep 1 van de World Grand Prix af, waarin ze zich afgelopen zomer met een tiende plaats wisten te handhaven. Op de Europese Spelen had er enkele maanden geleden meer ingezeten, uiteindelijk moesten de Yellow Tigers in Azerbeidzjan vrede nemen met een plaats in de kwartfinales. Dankzij die sterke prestaties zijn ze op de wereldranglijst van het vrouwenvolleybal inmiddels opgeklommen naar de veertiende plaats. ‘Twee jaar geleden kwamen we vanuit de luwte, nu is de situatie helemaal anders en daar moeten we mee omgaan. We mogen echter niet vechten tegen de druk van de medailles. Als we het podium halen, zal dat een even grote verrassing zijn als twee jaar geleden. Het is enkel mogelijk als onze ploeg in een goeie ‘flow’ zit en ook het thuisvoordeel kan doorwegen’, verduidelijkte Vande Broek.

België (FIVB 14) werkt op het EK in poule B in de Antwerpse Lotto Arena zijn groepswedstrijden van 26 tot 28 september respectievelijk af tegen Hongarije (FIVB 40), Azerbeidzjan (FIVB 31) en Turkije (FIVB 11). Enkel de groepswinnaar stoot rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie van elke groep spelen onderling nog play-offs voor de vier resterende kwartfinaleplaatsen. ‘De eerste wedstrijd is altijd de belangrijkste. Tegen Hongarije hebben we zeker winstkansen, maar zij hebben wel wat vooruitgang geboekt. Je kan hen vergelijken met de Yellow Tigers van twee jaar geleden. Azerbeidzjan is dan weer een heel respectabele tegenstander die heel wat vertrouwen opgedaan heeft op de Europese Spelen. Turkije is een topland met een sterke competitie, een kweekvijver van talent’, analyseerde de bondscoach de tegenstanders. ‘Wij zijn er echter klaar voor, onze laatste oefenwedstrijd tegen Bulgarije was hoopgevend. Ik vind echter niet dat we mogen spreken van het EK van de bevestiging. Het klopt wel dat we dankzij onze goeie resultaten een reputatie opgebouwd hebben. Het is sneller gegaan dan verwacht, we waren echt een TGV naar succes. We willen die positieve lijn doortrekken.’

Lise Van Hecke wil genieten van EK en terugkeer bij Yellow Tigers

De Yellow Tigers kunnen opnieuw rekenen op Lise Van Hecke. De opposite laste eind juni na de Europese Spelen in Bakoe een pauze in om te herstellen van een kraakbeenletsel aan de linkerknie. ‘Het EK mag beginnen. We hebben er lang genoeg naar uitgekeken’, aldus de 23-jarige Van Hecke. In juni zakte Van Hecke met de Yellow Tigers naar de Azerbeidzjaanse hoofdstad af, maar gaandeweg het toernooi kreeg ze steeds meer last aan de knie. Uiteindelijk geraakte ze niet meer fit voor de kwartfinales, waarin de Tigers na een thriller tegen Servië uit het toernooi werden gekegeld.

Van Hecke, die eind mei de overstap maakte van het Italiaanse Piacenza naar de Braziliaanse topclub Molico Osasco, besliste meteen een pauze in te lassen, waardoor ze niet kon deelnemen aan de World Grand Prix. ‘Het is een kraakbeenletsel waar ik al jaren last van had, een restant van een knieblessure van vijf jaar geleden. Door mijn drukke schema is er van rusten nooit veel terecht gekomen. Het werd steeds erger en daardoor heb ik moet afzeggen voor de World Grand Prix, zo kon ik tijdens de zomer versterkende oefeningen doen om de spieren eromheen te versterken. Op die manier wordt het kraakbeen minder belast. Intussen ben ik terug fit genoeg om wedstrijden te spelen’, aldus Van Hecke.

De hoofdaanvalster ziet heel wat verschillen met de Belgische ploeg die twee jaar geleden brons veroverde in Duitsland. ‘Volleytechnisch is het nu allemaal een pak beter. Heel wat speelsters hebben intussen de weg naar de buitenlandse clubs gevonden en zijn daardoor ook gegroeid. Dat is mooi om te zien, maar ook de andere landen zitten niet stil. Het zijn de traditionele volleylanden, met een constante instroom van talenten. We zijn maar een klein land en dus blijft het moeilijk om te concurreren met die toplanden.’

Charlotte Leys: 'Net op tijd onder stoom'

Na wisselvallige prestaties in de voorbereiding zijn de Tigers volgens aanvoerster Charlotte Leys net op tijd in vorm voor het EK. 'Pas in de laatste oefenwedstrijd tegen Bulgarije hebben we de klik gemaakt', vertelde de 26-jarige Leys woensdag in Antwerpen. 'Met eerst de Europese Spelen en nadien ook nog de World Grand Prix was het een lange zomer. Nadien hebben we een drietal weken rust genomen vooraleer we aan de EK-voorbereiding begonnen zijn. We hebben heel wat oefenwedstrijden gespeeld, maar pas dinsdag tegen Bulgarije heb ik gevoeld dat het goed zat. Na een rustpauze moet je immers altijd beginnen opbouwen. Bovendien moesten we Frauke Dirickx en Lise Van Hecke (beiden teruggekeerd uit blessure, red) terug inpassen en dan is het altijd wat zoeken. We hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat andere posities op het veld uit te proberen. Met Lise hebben we alvast onze scoringsmachine terug, zij is toch een van de steunpilaren in het team', aldus de receptie-hoekspeelster, die volgend jaar aan de slag gaat bij de Turkse topclub Galatasaray.

'Na het EK krijgen we een paar rustdagen en daarna worden we alweer bij onze clubs verwacht. Voorlopig is de focus echter volledig op het EK gericht. Onze coach heeft gelijk: we mogen ons niet spiegelen aan de prestaties van twee jaar geleden, want de omstandigheden zijn nu helemaal anders. We zitten in een preolympisch jaar en dus zijn alle landen met hun sterkste selecties naar het EK afgezakt.'