Grootbanken eisen ruim 7,7 miljoen euro van phishingbende

Print
Grootbanken eisen ruim 7,7 miljoen euro van phishingbende

Foto: Hollandse Hoogte

In het proces rond de grootschalige phishingbende kwamen woensdag de burgerlijke partijen aan het woord. Zij eisen een totaalbedrag van ruim 7,7 miljoen euro terug dat hen afhandig werd gemaakt door een phishingbende die tussen 2012 en 2014 actief was in ons land. Ook enkele beklaagden kwamen woensdag aan het woord. Zij minimaliseren hun aandeel in de feiten.

De 24-koppige bende kon mensen overtuigen hun bankgegevens telefonisch door te geven. Met die gegevens werden vervolgens grote sommen geld van de bankrekening van de slachtoffers afgehaald of versluisd.

Vier grootbanken -KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis- stelden zich burgerlijke partij tegen de 8 kopstukken van de bende. In de periode mei 2012-februari 2014 werd voor 2,132 miljoen euro buit gemaakt bij ING. BNP Paribas Fortis eist een bedrag van 3,983 miljoen euro terug, Belfius eist 708.777 euro van de kopstukken en KBC vordert een schadevergoeding van 563.743 euro. KBC vordert daarenboven bijkomende materiële schade. “Onze bank heeft enorm moeten investeren in extra beveiliging”, klinkt het. “Een nieuwe software van 329.000 euro werd ontwikkeld en we hebben berekend dat we door deze zaak voor 158.000 euro aan extra kosten hebben gehad door het detecteren en recupereren van gelden. Maar niet minder belangrijk: onze bank heeft enorme imagoschade opgelopen omdat mensen dachten dat KBC een slecht beveiligde bank was. Daarom vorderen wij 1 euro morele schadevergoeding.”

Een dame die de slachtoffers telefonisch overtuigde om bankgegevens door te geven, minimaliseerde haar aandeel. “Ik werd fysiek en mentaal onder druk gezet en voerde uit wat mij werd opgedragen. Ik was zeker niet bij alle feiten betrokken”, klonk het.