Topman Volkswagen stapt op: ‘Geschokt en verbaasd’

Print

Volkswagen-CEO Martin Winterkorn heeft de toezichtsraad van het autoconcern zijn ontslag aangeboden na het milieuschandaal.

‘Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Bovenal ben ik verbaasd dat wangedrag op dergelijke schaal mogelijk was binnen de Volkswagen Groep’, klinkt het woensdag in een mededeling van Winterkorn.

‘Als CEO neem ik de verantwoordelijkheid op voor de onregelmatigheden die ontdekt zijn bij dieselmotoren en heb daarom de toezichtsraad mijn ontslag aangeboden als CEO van de Volkswagen Groep. Ik doe dit in het belang van het bedrijf, ook al ben ik me niet bewust van fouten door mijn toedoen.’ Volkswagen heeft volgens Winterkorn ‘een nieuwe start’ nodig, ook in termen van personeel. ‘Ik maak de weg voor deze verse start vrij met mijn ontslag.’

11 miljoen dieselwagens

Volkswagen gaf dinsdag toe dat wereldwijd zowat 11 miljoen dieselwagens uitgerust zijn met software die uitstootmetingen manipuleert. VW-topman Winterkorn heeft zich daar toen publiekelijk voor verontschuldigd. Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht is echter verdwenen als gevolg van het schandaal.

Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa. Het was de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto’s gaat dat dus niet meer door. Volgens eerdere berichten zou zijn functie overgenomen worden door Porsche-topman Matthias Müller. Dat bericht is echter nog niet bevestigd.

Volkswagen is zwaar getroffen door de affaire. Wereldwijd zijn miljoenen auto’s uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Betrokken in het schandaal zijn dieselauto’s van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en daarnaast de A3 van luxedochter Audi.