Turkse geneeskundestudent Mehmet Keskin (26) wint diversiteitsprijs

Print
Turkse geneeskundestudent Mehmet Keskin (26) wint diversiteitsprijs

Mehmet Keskin. Foto: Sven Dillen

Diepenbeek / Hasselt -

Mehmet Keskin, een 26-jarige derdejaarsstudent Geneeskunde aan de UHasselt, heeft woensdag van zijn universiteit en van onze krant, de diversiteitsprijs 2015 gekregen. Met deze onderscheiding, goed voor een geldprijs van 1.500 euro, wordt elk jaar een student van buitenlandse origine bekroond die een voorbeeldfunctie vervult voor zijn medestudenten.

Nadat hij in zijn geboorteland Turkije een diploma verpleegkunde behaalde, trok Mehmet Keskin in 2012 naar België voor een opleiding tot arts. Om het Nederlands onder de knie te krijgen, volgde de 26-jarige student zijn laatste jaar van het middelbaar onderwijs opnieuw. In 2013 ging hij Biomedische Wetenschappen studeren aan de UHasselt, een jaar later nam hij - na een mislukte eerste poging - deel aan het toelatingsexamen arts. In september 2014 stroomde hij door naar de bacheloropleiding Geneeskunde. Om zijn studies aan de UHasselt te betalen, werkte Mehmet als interim-arbeider bij o.m. een groentebedrijf en autobandenfabriek, en ook als verpleger in het Jessa Ziekenhuis en Sint-Trudoziekenhuis.

‘Mehmet bewijst dat, zelfs als je op latere leeftijd in België aankomt, je je dromen tóch kan realiseren’, aldus rector Luc De Schepper. ‘Taal of achtergrond bleken voor hem geen drempels, integendeel. Op het pad van zijn ambitie om arts te worden, toont hij volharding.’ De prijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

‘De werking van het menselijk lichaam heeft me altijd gefascineerd’, aldus de opgetogen winnaar. ‘Mensen op de been helpen, hen verlossen van hun pijn en weer beter zien worden: dat spreekt me enorm aan. Daarom ook mijn keuze om arts te worden.’

Onze krant strikte Mehmet voor een uitgebreid interview. U leest het in Het Belang van Limburg van woensdag 23 september.