Nationale Loterij krijgt enorme boete wegens misbruik van machtspositie

Print
Nationale Loterij krijgt enorme boete wegens misbruik van machtspositie

Foto: Nationale Loterij / Scooore.be

De Nationale Loterij krijgt een boete van 1,19 miljoen euro van de mededingingsautoriteit, wegens misbruik van de machtspositie bij de lancering van Scooore!.

Eind juli 2013, aan het begin van de Belgische voetbalcompetitie, raakte al bekend dat er een onderzoek tegen de Nationale Loterij liep na klachten van concurrenten over Scooore!. Bij dat spel kan gegokt worden op sportresultaten. De Loterij zou misbruik maken van haar machtspositie, luidde het bij de klagers.

“We onderzoeken onder meer mogelijke exclusiviteitsafspraken met de dagbladhandelaren die zowel Scooore! als de andere producten van de Nationale Loterij verkopen. We gaan na of er misbruik is van de informatie die via het monopolie van loterijen en krasspelen werd verworven”, verklaarde Devi Weijers van het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging in de zomer van 2013.

Er werd vastgesteld dat de terminals van de Loterij zowel voor Lotto als voor Scooore! worden gebruikt, terwijl beide spelen strikt gescheiden zouden moeten blijven.

Via haar woordvoerder liet de Nationale Loterij toen weten “volstrekt in regel te zijn”. Ze herinnerde er nog aan dat haar komst op de markt van de sportweddenschappen ‘past in de opdracht als openbare dienst’ en verklaarde onderworpen te zijn aan dezelfde wetgeving als de private operatoren.