Rector UHasselt roept op tot solidariteit met vluchtelingen

Print
Rector UHasselt roept op tot solidariteit met vluchtelingen

Luc De Schepper. Foto: Serge Minten

Hasselt / Diepenbeek -

Op de academische zitting die woensdagnamiddag het nieuwe academiejaar aan de UHasselt op gang bracht, pakte rector Luc De Schepper uit met de uitstekende cijfers die zijn universiteit kan voorleggen. Zowel het aantal studenten, doctoraten, publicaties, verworven inkomsten als investeringen gingen in stijgende lijn. De Schepper hield voorts een pleidooi tegen de geplande oriënteringsproeven en lanceerde een warme oproep voor solidariteit met de vluchtelingen in ons land.

Rector Luc De Schepper raakte in zijn toespraak de uitstekende inschrijvingscijfers aan. ‘In de afgelopen weken mocht de UHasselt in totaal 1.577 generatiestudenten verwelkomen. Een stijging van 17,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komt het totaal aantal studenten aan de UHasselt op 5.872’, wist de rector. ‘Met de nieuwe richting handelswetenschappen heeft de UHasselt weer wat meer slagkracht om de hersenvlucht in Limburg helpen tegen te gaan.’

In de toespraak passeerde ook de groei in het onderzoek. ‘Het aantal ‘peer reviewed’, internationale UHasselt-publicaties steeg van 401 in 2013 naar 716 in 2014, en ook het aantal doctoraatsstudenten ging in stijgende lijn’, aldus De Schepper. De rector wees ook op een toename van de inkomsten uit de zogenaamde tweede, derde en vierde geldstroom, verworven uit competitieve kanalen als het FWO, IWT, EU en de privésector. Onder meer met die middelen zullen investeringen gebeuren, zoals de bouw van de Ecotron Hasselt University en het Applicatiecentrum voor Bouw en Beton.

Daarna herhaalde de rector zijn standpunt over de onbetrouwbaarheid van oriënterings- en toelatingsproeven en zei te werken aan een valabel alternatief.

Tot slot deed Luc De Schepper een oproep om een gift te doen op een speciale rekening die de UHasselt opende ten voordele van het Limburgse Vluchtelingenplatform en om als vrijwilliger de vluchtelingen hier een handje te helpen.