FIFA-schandaal deint verder uit: Venezolaan mag uitgeleverd worden

Print
FIFA-schandaal deint verder uit: Venezolaan mag uitgeleverd worden

Rafael Esquivel met Sepp Blatter Foto: AP

De Zwitserse justitie heeft woensdag de toestemming gegeven om de Venezolaan Rafael Esquivel uit te leveren aan de Verenigde Staten. De uitlevering kadert in een onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond FIFA, dat in de Verenigde Staten gevoerd wordt. Dat bevestigde een communiqué van het federaal ministerie van Justitie in Bern.

Rafael Esquivel werd op 27 mei gearresteerd in Zürich en zit sindsdien gevangen in Zwitserland. Hij is één van de zeven FIFA-officials die verdacht worden van het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen. In ruil zou Esquivel de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023 beïnvloed hebben. Esquivel was voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en vervulde ook een bestuursfunctie bij de overkoepelende Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL.

Vorige week kreeg ook de Uruguyaan Eugenio Figueredo te horen dat hij uitgeleverd zou worden. Ook hij is een verdachte in het grote omkoopschandaal bij de wereldvoetbalbond. Esquivel en Figueredo hebben nu 30 dagen om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het Federaal Strafhof.