Obama ontvangt paus op Witte Huis

Print

De Amerikaanse president Barack Obama heeft paus Franciscus op het Witte Huis verwelkomd. Hij prees het werk van de paus tegen armoede en tegen de klimaatverandering.

Obama bedankte de paus voor zijn hulp in de relaties tussen de VS en Cuba. En verwees naar de oproep van de paus om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde, een kwestie die de Republikeinen en Democraten sterk verdeeld.

‘U herinnert ons eraan dat we een heilige plicht hebben om onze planeet te beschermen, Gods prachtig geschenk aan ons’, zei de president. ‘We steunen uw oproep aan alle wereldleiders om de meest kwetsbare gemeenschappen tegen de klimaatverandering te beschermen en om samen onze dierbare wereld voor toekomstige generaties te bewaren.’

‘Cruciaal moment’

De paus riep in zijn speech voor meer dan 11.000 mensen de VS op om een klimaatramp te voorkomen en om armoede aan te pakken. De VS moet voor hem discriminatie achterwege laten en aan een tolerante en inclusieve maatschappij bouwen.

‘Het probleem kan niet meer aan toekomstige generaties overgelaten worden’, zei de paus, die van een cruciaal moment in de geschiedenis sprak.

Congres

Later vandaag gaat Fransciscus een gebedsdienst voor met ruim 300 Amerikaanse bisschoppen en volgt de heiligverklaring van de Franciscaan Juniepro Serra (1713-84), die negen missies oprichtte in Californië. Donderdag wordt de paus verwacht in het Congres.

Het is het eerste bezoek van paus Franciscus aan de VS. In zes dagen doet hij Washington, New York en Philadelphia aan.