Food

Dipje? Maak zelf een gezonde energiereep

Print
Dipje? Maak zelf een gezonde energiereep

Foto: Julieslifestyle.com

Energierepen zonder geraffineerde suikers? Met deze recepten maak je in een handomdraai een gezonde namiddagsnack. Kwestie van schuldgevoelvrij toe te geven aan die zin in zoet.

De basis
Laat de snoepautomaat voortaan links liggen en neem zelfgemaakte energierepen mee naar school of het het werk. Raw food chef Julie Van den Kerchove leert ons hoe we een gezonde én evenwichtige energiereep samenstellen:

  • Stap 1: Begin met een basis van je favoriete noten en/of pitten; die zitten boordevol proteïnen en gezonde vetten.
  • Stap 2: Voeg dan je favoriete gedroogde vruchten toe, in dit geval dadels. Die zorgen voor de binding en ze zijn rijk aan natuurlijke suikers die snel in je bloed worden opgenomen en dus zorgen voor een snelle energieboost (ideaal voor het sporten!)
  • Stap 3: Voeg eventueel smaakmakers toe: je favoriete kruiden zoals kaneel, kardemom, speculooskruiden, vanille of superfoods zoals cacao, gojibessen, kokosnoot. Ik voeg ook altijd zeezout of Himalayazout toe voor de smaak en omdat je tijdens het sporten veel zout verliest (als je zweet).
  • Stap 4: Voeg eventueel extra proteïne toe onder vorm van chiazaad of hennepzaad, ofwel een lepel van je favoriete proteïnepoeder. Hennepzaad is een fantastische plantaardige bron van proteïne omdat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam zelf niet kan aanmaken.

Het recept: Julies Superfood energiereep
voor 4 à 6 energierepen die je een maand in een luchtdichte pot in de koelkast of drie maanden in de diepvries kunt bewaren.

Nodig:

  • keukenmachine, rubberspatel
  • ½ kop amandels, 8 à 12 uur geweekt en opnieuw gedroogd
  • ½ kop cashews
  • ¼ kop pompoenpitten
  • ¼ kop gojibessen
  • ¼ kop gedroogde kokosnoot (alleen toevoegen als je van kokos houdt!)
  • ¼ kop cacao nibs (optioneel)
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels kokosolie, extra vierge (optioneel, je kan dit vervangen door water of je kan ongedroogde geweekte amandels gebruiken)
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • ½ koffielepel Himalayazout of zeezout
  • 1 ½ kop dadels, ontpit en grof gehakt

Zo maak je het:

  1. Combineer amandels, cashews en pompoenpitten in de keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een grof gemalen meel.
  2. Voeg gojibessen, gedroogde kokosnoot, cacao nibs, hennepzaad, chiazaad, extra vierge kokosolie, vanille-extract en zout toe. Mix goed.
  3. Voeg de dadels toe en mix opnieuw.
  4. Plaats het deeg in een bakschaal bedekt met bakpapier (of plastic folie).
  5.  Vorm en snijd het deeg in energierepen.
  6. Plaats de repen minstens 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de diepvries.


Dit recept komt uit het kookboek 'Julie Natuurlijk. Verrassend Vegan en Raw', 24.95 euro bij Lannoo

En voor wie net iets minder tijd heeft, is er dit recept voor supersnelle energierepen met drie ingrediënten:

Niet te missen