Kastanjeboom van Overpelt in shortlist 'Mooiste boom van Vlaanderen'

Print
Kastanjeboom van Overpelt in shortlist 'Mooiste boom van Vlaanderen'

Foto: mooisteboom.be

Afgelopen zomer organiseerde de website mooisteboom.be de verkiezing van de mooiste boom van Vlaanderen 2015. Ondertussen zijn de stemmen geteld en is er ook een shortlist. Onder de finalisten één oude, majestueuze kastanjeboom uit Overpelt.

Met de herfst in aantocht zijn wij op zoek naar de mooiste exemplaren in Limburg. Hebt u een prachtige boom uw bos? Bezorg ons er een foto van via deze uploadpagina. Opgelet: de boom moet uw eigendom zijn.


De kastanjeboom staat in een oude voormalige boomgaard. In de tweede helft van de 18-de eeuw was hier een jeneverstokerij (1793) gevestigd. De tamme kastanjebomen in de oude boomgaard (15 in totaal) ten oosten van de huidige boerderijgebouwen werden waarschijnlijk in functie van de productie van de Hobosser brandewijn aangelegd.

Op de topografische kaart van 1849 is de boomgaard duidelijk weergegeven. Volgens onderzoek heeft de boom een leeftijd rond de 800 jaar. De boom haalde de shortlist door die hoge leeftijd en de mooie historiek. 

U kan nu via de website opnieuw uw stem uitbrengen. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen op 14 oktober tijdens de 'dag van het bos'. De stemmen via de website tellen voor 50 procent mee. De andere 50 procent van de stemmen wordt bepaald door de jury die is samengesteld uit 3 specialisten van landmax, bosgroepen en landelijk Vlaanderen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio