Rector Sint-Baafs: ‘Grove historische fouten in boek over Lam Gods’

Print
Rector Sint-Baafs: ‘Grove historische fouten in boek over Lam Gods’

Foto: Archief

Ludo Collin, de rector van de Gentse Sint-Baafskathedraal, verzet zich tegen de 'grove historische fouten' in het boek van Noah Charney over het Lam Gods en tegen de stelling die de kunsthistoricus dinsdag op Canvas verkondigde over het gestolen paneel 'De rechtvaardige rechters'. Volgens Charney heeft het paneel lange tijd verborgen gehangen in de Sint-Gertudiskerk in Wetteren 'zodat de contouren van het paneel in het stof zaten op een koorbank'.

De kunsthistoricus en criminoloog Noah Charney werd dinsdag geïnterviewd in het programma 'De Afspraak' naar aanleiding van zijn nieuwe boek over kunstvervalsingen. De Amerikaan schreef in 2010 het boek 'Het Lam Gods, ‘s werelds meest begeerde meesterwerk' en hij werd gevraagd of het paneel nog zou opduiken. Charney antwoordde dat hij denkt dat het paneel nog bestaat en dat het terugvinden ervan 'een kwestie van tijd en geluk is'.

Het VRT-journaal had vorig jaar nog beweerd dat gebleken was dat het paneel van de Rechtvaardige Rechters bewaard wordt door 'een vooraanstaande Gentse familie' en dat 'de erfgenamen er niet mee naar buiten durven komen uit vrees voor een schandaal'. Volgens Charney heeft de politie het werk kunnen traceren naar een kerk in Wetteren, 'waar het lang genoeg gehangen heeft zodat de contouren van het paneel in het stof zaten op een koorbank'.

Collin weerlegt de 'krasse uitspraken' van Charney. 'Er was inderdaad een spoor dat leidde naar de Sint-Gertudiskerk in Wetteren en inderdaad er was een onderzoek in die kerk op 4 oktober 2002. (..) Maar er was geen sprake van het koorgestoelte en al helemaal niet van sporen in het stof van dat koorgestoelte waar het gestolen paneel tot kort voor de actie zou hebben gehangen. (..) Het ging wel over een mogelijke schuilplaats achter het hoogaltaar, in een nis achter het tabernakel. Maar het paneel was er niet en had ook daar met grote zekerheid niet zo lang verborgen hebben gezeten zonder er bij de opeenvolgende werkzaamheden te zijn opgemerkt', zegt Collin.