Vandeurzen onderzoekt vaccinatiegraad van gezondheidspersoneel

Print
Vandeurzen onderzoekt vaccinatiegraad van gezondheidspersoneel

Foto: BELGA

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat een steekproef uitvoeren om te peilen naar de vaccinatiegraad van gezondheidspersoneel in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Dat heeft hij gezegd in antwoord op een vraag van Open VLD-parlementslid Freya Saeys. In de gezondheidsdoelstellingen staat dat tegen 2020 80 procent van het gezondheidspersoneel gevaccineerd zou moeten zijn tegen de seizoensgriep. Maar het ontbreekt voorlopig aan correcte cijfers.

Veel ouderen die verblijven in woonzorgcentra en heel wat ouderen die thuis verblijven, zijn verzwakt en vormen daardoor een bijzondere risicogroep voor griep. De ouderen zelf hebben recht op een gratis vaccinatie tegen de griep, maar ook bijvoorbeeld de verpleegkundigen in de woonzorgcentra hebben daar recht op.

Een wettelijke verplichting om te vaccineren voor het gezondheidspersoneel is er niet, maar de ambitie is wel om tegen 2020 80 procent van het gezondheidspersoneel te vaccineren.

Volgens minister Vandeurzen bestaan er momenteel echter geen duidelijke cijfergegevens over de vaccinatiegraad van gezondheidspersoneel in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Daarom is de CD&V-minister een studie gestart. ‘Hierbij wordt ernaar gestreefd om een steekproef te hebben van 2.500 gezondheidswerkers in ziekenhuizen in Vlaanderen en 500 gezondheidswerkers in woonzorgcentra in Vlaanderen', aldus Vandeurzen.

Uit cijfers van het Vlaams Indicatorenproject Woonzorgcentra blijkt wel dat de vaccinatiegraad de voorbije jaren rond 42-43 procent lag. Maar daarbij gaat het om vaccinaties die betaald zijn door het woonzorgcentrum. Het kan altijd dat personeelsleden zijn gevaccineerd door hun eigen huisarts. Die gegevens zijn niet in het cijfer.

Volgens Open Vld-parlementslid Freya Saeys lijkt de doelstelling van 80 procent alvast ver weg. 'We zullen alvast monitoren of de geplande acties van de minister enige beterschap in de situatie brengen.'