Buitenlandse pers over Maximiliaanpark: ‘Belgische regering faalt’

Print
Buitenlandse pers over Maximiliaanpark: ‘Belgische regering faalt’

Foto: Photo News

Het kamp met enkele tientallen tenten van asielzoekers in het Brusselse Maximiliaanpark, recht tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, heeft ook de aandacht getrokken van de buitenlandse pers. Zo vertaalden de Duitse krant Die Welt en de Spaanse krant El Pais een artikel van Le Soir. 'Het kamp is maar kunnen ontstaan doordat de centrumrechtse regering heeft gefaald', schrijven ze.

'België heeft zijn grenzen misschien niet gesloten, maar probeert op zijn manier de vluchtelingenstroom in te dammen. In België moeten asielzoekers zich melden bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Er is slechts één loket voor het hele land, op de benedenverdieping van een ambtenarengebouw, in de wijk van de kantoortorens in Brussel', schrijft Die Welt.

'In Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, is een kamp ontstaan van vluchtelingen die hopen op een nieuwe start. Gewone burgers komen er hulp bieden. En dat in plaats van de Belgische autoriteiten, die zo goed als volledig afwezig bleven', schrijft de Europese nieuwssite Euractiv.

De Wall Street Journal berichtte begin september al over de situatie van de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. De krant liet Syriërs en Afghanen getuigen die daar een onderkomen hadden gevonden.

'Niets doen betekent niet dat ik niet schuldig ben', zo citeert de Europese tak van de Amerikaanse site Politico een vrijwilliger in het park. 'Het is tijd om iets te doen. We kunnen niet wachten tot de situatie opgelost is en achteraf zeggen dat we er niet van wisten.'