N-VA: "VRT haalt uitspraken De Wever helemaal uit zijn context"

Print
De N-VA is niet gediend met het geknipte fragment dat de VRT gisteren op zijn website plaatste. 'De openbare omroep haalt de uitspraken van Bart De Wever helemaal uit zijn context', zegt woordvoerder Joachim Pohlmann.

Het tv-fragment van de VRT (zie video, red.) dateert uit 2012, uit De Zevende Dag. N-VA-voorzitter Bart De Wever ging toen in debat met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter over migratie. Tijdens dat debat verdedigde De Wever nog de conventie van Genève. "Zegt u nu dat een vrouw die Iran ontvlucht omdat ze zal worden gestenigd voor overspel, of een homo die Iran ontvlucht, hier moet worden opgesloten tijdens zijn procedure? Veel dan die voorstellen zijn tegen de conventie van Genève, en eerlijk gezegd, daar gaan wij nooit aan meedoen", zei De Wever tegen Dewinter.

Tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever echter voor een debat over de Conventie van Genève die oorlogsvluchtelingen beschermt.

Op sociale media was er nogal wat ophef over het fragment uit 2012 en wat De Wever deze week zei over de Conventie van Genève. 

Onderscheid mensenrechten en burgerrechten

"Maar het debat in De Zevende Dag uit 2012 ging enkel en alleen over mensenrechten, die De Wever verdedigde", zegt Pohlmann. "Bart De Wever heeft alle mensenrechten opgesomd waar hij nog altijd volledig achterstaat. Hij heeft er maar één element uit het verdrag van Genève uitgelicht: de sociale zekerheid. En dat is volgens ons een burgerrecht."

Bart De Wever maakte dinsdag tijdens het openingscollege een ondescheid tussen de burgerrechten en de mensenrechten. "De mensenrechten zijn er voor iedereen, de burgerrechten moeten volgens ons stap voor stap opgebouwd worden."