Meer dan 60 banen bedreigd bij producent van dakbekleding IKO in Ham

Print
Ham -

De producent van dakbekleding IKO Sales International wil zijn productie-afdeling in Ham sluiten. Daardoor staan 62 van de 96 banen op de tocht, zo meldt de directie woensdag.

De intentie om de productie van dakbekleding in Ham stop te zetten werd aangekondigd in de ondernemingsraad. 'In een marktomgeving met dalende volumes kan de productie van shingles en dakrollen in Ham niet meer competitief worden gemaakt. We willen onze klanten in de toekomst verder bedienen vanuit onze andere productiesites', wordt Michel Petitjean, de directeur van IKO Sales International, geciteerd in een persbericht. De directeur hoopt 'constructieve oplossingen te vinden voor alle betrokken werknemers'.

De groep IKO stelt een 3000-tal mensen tewerk en beschikt over 25 productiecentra in de Verenigde Staten, Canada, Groot Brittannië, België, Nederland, Frankrijk en Slovakije.

'Dit gaat te ver'

Het nieuws valt niet in goede aarde bij de vakbonden. Ze reageren verrast en erg teleurgesteld. 'Deze beslissing gaat voor ons te ver', zegt secretaris Rob Urbain van de Algemene Centrale bij het ABVV. 'We zullen er alles aan doen om de maximale tewerkstelling te behouden. Dat er door de huidige marktsituatie jobs in gevaar waren, wisten we wel. Dat echter de hele productie de deuren moet sluiten, gaat voor ons te ver.' 

Mieke Swannet van het ACV was eveneens totaal verrast door het nieuws: 'De aankondiging van de bijzondere ondernemingsraad deed ons vermoeden dat er een moeilijke beslissing zat aan te komen, maar wij hadden nooit gedacht dat de hele productie zou verdwijnen. Dit nieuws slaat in als een bom. Voorlopig wordt er nog gewerkt, maar we verwachten wel dat het personeel donderdag zal reageren.'

De vakbonden zitten volgende maandag al met de directie aan tafel voor de verderzetting van de procedure in kader van Wet Renault. 'Wij gaan alle mogelijke vragen stellen om het aantal van 62 ontslagen omlaag te krijgen', aldus nog Mieke Swannet.