Slovakije gaat EU-quota vluchtelingen juridisch aanvechten

Print
Slovakije gaat EU-quota vluchtelingen juridisch aanvechten

Foto: AFP

Slovakije gaat het Europees besluit over vluchtelingenquota juridisch aanvechten. Dat heeft de sociaaldemocratische premier Robert Fico woensdag laten optekenen. Tsjechië daarentegen ziet af van een klacht bij het Europees Gerechtshof. Europa mag bij het oplossen van de huidige vluchtelingencrisis niet uit mekaar vallen, stelde de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

De EU-ministers van Binnenlandse Zaken drukten dinsdag een bindend spreidingsplan voor 120.000 asielzoekers door, tegen de zin van Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Roemenië. Slovakije en Tsjechië dreigden ermee om de beslissing juridisch aan te vechten, en Bratislava maakt dat dreigement nu ook hard.

De Slovaakse premier Fico spreekt over een 'dictaat'. 'Het is nog nooit voorgekomen dat meningen, waarvoor landen rationele argumenten hebben, (...) door een meerderheid gewoon platgewalst worden, alleen omdat die meerderheid niet in staat was een consensus te vinden', aldus de eerste minister.

Tsjechië aanvaardt het meerderheidsbesluit intussen wel. Premier Sobotka zegt 'de spanningen niet verder te willen opdrijven met een klacht.' 'Er wachten ons nog gevechten voor een realistisch optreden in de migratiecrisis, en het is belangrijk dat onze argumenten gehoord worden', klonk het in Praag.