Vluchtelingen krijgen hartverwarmend onthaal in onze gemeente.

Print
Vluchtelingen krijgen hartverwarmend onthaal in onze gemeente.

Foto: trudie appermans

Houthalen-Helchteren - Honderden bewoners hebben dinsdagavond de oproep van Jef Lingier en het vorige week opgerichte burgercomité ‘gastvrij Houthalen-Helchteren’ op een bijzonder hartelijke wijze beantwoord.

Toen de witte autobus met vertraging arriveerde, ging menig hart sneller slaan. Het onthaal, een kippenvelmoment, was bijzonder sereen, respectvol en ontroerend. Ondanks geraaktheid en een mix van emoties gaven de eerste contacten en ontmoetingen, de kinderen voorop, blijkt van opvallend veel medemenselijkheid. Eindelijk tijd voor verademing en een glimlach, kortom een event dat de sociale waarde van onze gemeente aanzienlijk kan verbeteren.

Er waren ook opvallend veel jongeren van allochtone komaf aanwezig, wat te begrijpen is gezien de afkomst van de meeste bezoekers. Het gezang en ritmisch handgeklap van een reeds eerder aangekomen groep jonge vluchtelingen, klonk niet alleen als een dankbaar antwoord op deze indrukwekkende verwelkoming. Het was ook een mooi gebaar om elkaar de hand reiken, te verbroederen en een beetje thuis te komen.

Zowel voor de vermoeide bezoekers, als voor het personeel en de vrijwilligers, breken nu belangrijke tijden aan om te tonen hoe door dialoog en wederzijds begrip het samenleven opnieuw vorm kan krijgen. Een uitdaging waar we met velen de schouders gaan onderzetten. Zo wil onder andere de burgerbeweging hart boven hard wil zich daarbij specifiek toeleggen op het gidsen van families doorheen het landschap van het Limburg samenleven. Anderzijds hebben een aantal artiesten het voornemen om in overleg enkele activiteiten te gaan animeren.
Wie wat wil doen kan zich melden via Linda en vluchtelingenwerk www.limburggastvrij.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio