Anders Jong bezoekt Mechelen

Print

Foto: jos vanmontfort

Bocholt - Fedos ( federatie van onafhankelijke senioren ) organiseert een bezoek aan de Dossinkazerne en een stadswandeling in Mechelen

Zonder file kan je in België blijkbaar nergens naartoe. Dat is de reden waarom wij een half uur later dan voorzien in Mechelen aankwamen bij de Dossinkazerne. Vooraleer je binnen bent, word je al geconfronteerd met het transport van gevangenen omdat je langs een treinwagon uit die tijd voorbij moet. Na de koffie en koek kregen we eerst een algemene inleiding.

De Dossinkazerne werd gebouwd in 1756 en diende aanvankelijk voor de infanterie. Er was plaats voor 2.400 soldaten. Tijdens WO II werd deze kazerne gebruikt als doorvoer naar Auschwitz-Birkenau. Er vonden 28 transporten plaats. Er werden in totaal 25.484 Joden en 352 zigeuners getransporteerd waarvan er 1.240 personen levend terugkwamen. Na de algemene uitleg werden we verdeeld in vier groepen die elk met een gids door het museum werden geloodst. Na het middagmaal konden we deelnemen aan de stadswandeling met bezoek aan onder andere de Romboutskathedraal met zijn toren en het stadhuis. Nadien was er nog gelegenheid om op eigen houtje de rest van de stad te verkennen. Enig minpunt aan deze trip was het weer maar dat kun je niet organiseren, ook wij niet.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio